Zadrževalnik Vogršček. Foto: Arhiv MMC RTV Slovenija, foto: Radio Koper
Zadrževalnik Vogršček. Foto: Arhiv MMC RTV Slovenija, foto: Radio Koper

Bilo je preveč lepo, da bi trajalo, menijo uporabniki namakalnega sistema Vogršček, potem ko so prejšnji konec tedna presenečeni in zadovoljni opazili vodo v ceveh za namakanje svojih površin. Kmetovalec in vodja Civilne iniciative Vogršček Srečko Kofol je povedal: "Upajmo, da bo sistem čim manj puščal in da bodo napake, ki se bodo pojavljale, čim prej odpravili, ker vode bo, kot kaže, dovolj za letošnjo sezono."

Večja okvara je pod samo pregrado zadrževalnika, ugotavljajo v novogoriškem podjetju Vodovodi in kanalizacija, ki pogodbeno upravlja namakalni razvod Vogršček. "Lahko bi tudi deloval, ampak pri tem bi prišlo do znatnih izgub vode," pojasnjuje direktor omenjenega javnega podjetja Borut Mozetič. Tlačni preizkus sistema še ni bil opravljen, dodaja: "Bila pa so medtem izvajana nekatera druga testiranja sistema. Ta testiranja so že pokazala prve okvare, ki pa so v teku izvajanja popravil."

Lokalne skupnosti na Goriškem se pripravljajo na prevzem razvoda Vogršček na začetku prihodnjega leta in že pripravljajo projektno nalogo, pravi župan Šempetra - Vrtojbe Milan Turk: "Pričakujemo, da bomo v prihodnjem letu razvod prevzeli v že kolikor toliko normalnem stanju obratovanja. Še vedno pa, gotovo, zelo potrebnem prenove, ki jo načrtujemo z evropskimi sredstvi."

Na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov pripravljajo projekt za obnovo primarnega cevovoda Vogršček, letos pa je za sanacijo poškodb predvidenih 12 tisoč, za investicijsko vzdrževanje pa 150 tisoč evrov.