Gradbena dela marca letos. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Gradbena dela marca letos. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Dela na pregradi zadrževalnika so skoraj končana, podana je že vloga za tehnični pregled objekta, datum zanj želijo pridobiti do sredine decembra, tako da bi lahko do 23. januarja pridobili uporabno dovoljenje. Rok za konec del je 23. marec, vendar si izvajalci del želijo, da bi do tega datuma objekt predali naročniku.

V sklopu sanacije pregrade je bil zgrajen nov odvzemni stolp, ki omogoča odvzem vode tri metre nižje kot do zdaj. Zgrajen je bil nov obvodni predor, v katerem so namakalne cevi in cevi za varnostne izpuste vode, ter nov iztočni objekt, ki je bil potreben zaradi nove prilagoditve sistema. Dodatno so zatesnili še stare cevi pod pregrado v dolžini 250 metrov, dogradili so varnostne sisteme za sprožanje alarmov ob težavah na pregradi, dodatno pa je vgrajen še dizelski agregat, ki omogoča avtonomijo objekta ob izpadu elektrike.

Ministrica upa na spomladansko oroševanje

Dela si je ogledala kmetijska ministrica Irena Šinko, ki je izrazila upanje, da bodo lahko sistem že spomladi uporabljali za oroševanje.

"To, kar so mi danes predstavili, je prenova celotnega sistema za upravljanje Vogrščka, in upam, da bo lahko namakanje potekalo že v spomladanskem času, ko je potrebno oroševanje, in nato tudi za namakanje. Za zdaj je stanje veliko boljše, kot je bilo pred leti," je v izjavi po ogledu dejala Irena Šinko.

Sorodna novica Vogršček v slabem stanju in onesnažen s fekalijami. Sanirali naj bi ga še letos.

Ministrica je izrazila tudi upanje, da bo občinama Ajdovščina in Vipava uspelo zbrati dovolj podpisov kmetovalcev, da se bo v prihodnjih letih zgradil namakalni sistem tudi v zgornji Vipavski dolini. Napovedala je, da bo država v prihodnjih letih razdelila precej denarja za gradnjo novih namakalnih sistemov, ter izrazila upanje, da bosta občini uspešni na razpisih.

V nadaljevanju obiska se je ministrica na povabilo novogoriškega občinskega odbora Gibanja Svoboda udeležila okrogle mize v Šempasu, na kateri so kmetovalci poleg težav z namakanjem in težav zaradi letošnje suše navedli še vse večjo škodo po divjadi ter pretirano sečnjo v Trnovskem gozdu in pomanjkljivo komunikacijo o tem.

Šinko je poudarila pomen pobud iz lokalnih skupnosti in napovedala, da bo ministrstvo prihodnje leto med drugim objavilo razpis za sofinanciranje skupnih investicij, kot so gradnje skupnih sortirnic ali hladilnic.