Novogoriška občina je pred sestankom s Hidroelektrarno Solkan govorila o željah in zahtevah vseh, ki delujejo na ali ob Soči: občani, vključno s Krajevno skupnostjo Solkan, organizacijami in društvi.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Nenadni dvigi vode zaradi obratovanja Hidroelektrarne Solkan v kopalni sezoni pomenijo tveganje za kopalce. Na novogoriški občini zato pravijo, da skupaj z zainteresirano javnostjo želijo rešitev, s katero bi se izognili prepovedi kopanja in bi omogočila sobivanje različnih interesov.

Župan Klemen Miklavič je zagotovil, da bo njihova stališča in predloge predstavil vsem vpletenim, torej HSE, Soškim elektrarnam Nova Gorica in ministrstvu za infrastrukturo, da bi našli dolgoročne rešitve za varnost. Če ne bo skupne rešitve, občini ne ostane nič drugega, kot da v prizadevanju za zaščito življenj z odlokom omeji kopanje na nevarnem odseku, pravijo na občini.

Nenadoma narasla voda odnesla dečka

Konec julija se je v Soči pri Solkanu utopil 10-letni deček. S starimi starši in brati se je kopal nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke nenadoma narasel, kar je posledica delovanja Hidroelektrarne Solkan.

Tragični dogodek je znova spodbudil razpravo o varnosti kopanja na priljubljeni točki, kjer so se domačini kopali že pred postavitvijo hidroelektrarne. Odsek Soče v Solkanu je sicer tudi na državnem seznamu kopalnih voda, kar pomeni, da agencija za okolje tam meri kakovost vode. Ne gre pa za naravno kopališče, ki bi imelo upravljavca in reševalca iz vode. Kopanje zato tam poteka na lastno odgovornost.