Med Novo Gorico in Gorico bo zrasel EPK distrikt: tehnološko-kulturna urbana četrt. Foto: Mestna občina Nova Gorica
Med Novo Gorico in Gorico bo zrasel EPK distrikt: tehnološko-kulturna urbana četrt. Foto: Mestna občina Nova Gorica

Sprva je bil za vzpostavitev EPK distrikta predviden Trg Evropa, ki stoji pred novogoriško železniško postajo na meji med Slovenijo in Italijo. A se naložba po novem širi z območja novogoriške železniške postaje v zeleni predel med obema mestoma ob državni meji in bo tako povezala mesti.

Kje natanko bo EPK distrikt?
Gre za začetek temeljite prenove približno tri kilometre dolge cone na obmejnem območju od Mostovne na severu do Univerze v Novi Gorici na jugu. Na javni obravnavi v Novi Gorici je bila predstavljena idejna zasnova, po kateri bo v EPK distrikt vključen zahodni del Panovca ob potoku Koren, območje Kostanjevice, parka in vile Rafut ter vzpetina goriškega gradu v sosednji Gorici, so v sporočilu zapisali na Mestni občini Nova Gorica.

Do leta 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica nosili naziv Evropska prestolnica kulture (EPK), bo prenovljen Trg Evrope, zgrajena pasarela oziroma nadhod nad tiri ter prenovljeno poslopje novogoriške železniške postaje. Območje stičišča obeh mest bo tako v središčni točki dobilo nove vsebine, ki se bodo programsko razširile na celotno območje ob meji.

Zrasel bo tudi Center zelenih tehnologij
Na javni obravnavi je bil prikazan tudi razvoj dogajanj na posameznih območjih znotraj EPK distrikta, ki sloni na dokumentaciji Direkcije RS za infrastrukturo za izdelavo idejnega in izvedbenega projekta za nadgradnjo železniške infrastrukture na območju novogoriške železniške postaje. Predstavljeni dokument povzema pogovore z Univerzo v Novi Gorici, ki predvidevajo selitev rektorata in gradnjo novih objektov na območje Majske poljane Zahod.

V novo četrt bo umeščen tudi Center zelenih tehnologij, sklop laboratorijev in dejavnosti, ki podpirajo zlasti mala in srednja podjetja pri razvoju proizvodov in storitev na osnovi zelenih tehnologij. Kot so sporočili z novogoriške občine, bo na območju EPK distrikta vse, česar danes v teh dveh mestih ni – s poudarkom na okolju, izobraževanju, znanosti, tehnologiji, kulturi in novih oblikah mobilnosti.

Posnetek z javne obravnave projekta EPK distrikt. Foto: Mestna občina Nova Gorica
Posnetek z javne obravnave projekta EPK distrikt. Foto: Mestna občina Nova Gorica

Brez trgovin, restavracij in kavarn ne gre
Na javni predstavitvi je idejno zasnovo nove četrti pojasnil Boštjan Vuga iz arhitekturnega biroja Sadar+Vuga. "Predlagamo, da se ta prostor kar najbolje izkoristi oziroma ponovno uporabi. V ta prostor se seli evropska prestolnica kulture oziroma ga že uporablja za svoje dejavnosti in hkrati se pripravlja prostor novogoriške železniške postaje za selitev rektorata Univerze v Novi Gorici vanj," je dejal arhitekt. Kot je še dodal, bodo tam"tudi trgovine, restavracije, kavarne in pisarne. Vse to se bo povezovalo preko pasarele, nadhoda nad tiri, ki je povezava med središčema Nove Gorice in Gorice preko Trga Evrope. Gre dejansko za ulico, ki se dvigne nad tire in spusti nazaj na tla."

Šivanje tistega, kar je v preteklosti raztrgala meja
Novogoriški župan Klemen Miklavič pa v tem predelu vidi umetniško-tehnološko dejavnost, kjer "bo tudi veliko programske vsebine, zato da se bodo tam zadrževali mladi, vse generacije, skratka neki živi del mesta, ki hkrati šiva somestje, ki je bilo včasih razdeljeno z mejo. Ustvarjamo novo četrt s prodornimi dejavnostmi, vsebinami, programi, ki dodajajo življenje obema Goricama in hkrati šivamo tisto, kar je v prejšnjem stoletju raztrgala meja."