Dars je v projekt doslej vložil že več kot deset milijonov evrov, v celoti pa je vreden 32 milijonov evrov. Predvidoma bo sklenjen do leta 2023. Foto: BoBo
Dars je v projekt doslej vložil že več kot deset milijonov evrov, v celoti pa je vreden 32 milijonov evrov. Predvidoma bo sklenjen do leta 2023. Foto: BoBo

"Zelo zadovoljni smo, da je stekel projekt gradnje protivetrne zaščite, in upamo, da bodo tudi meritve pokazale, kar kažejo računalniške simulacije. Tako bo zapiranja hitre ceste zaradi burje bistveno manj, saj je predvideno, da bi hitro cesto zapirali pri 50 kilometrih na uro večji hitrosti burje kot doslej," je ob predstavitvi projekta protivetrne zaščite na hitri cesti dejal direktor Območno obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina Marko Rondič.

Leta 2006 so v Razvojni agenciji Rod pripravili študijo, s katero so ugotovili, da škoda, ki jo ima zaradi zapiranja ceste zaradi burje gospodarstvo v zgornji Vipavski dolini, znaša približno 2,5 milijona evrov na leto. "Zelo težko bi ocenili dejansko škodo, ki nastaja gospodarstvu zaradi burje, saj so tedaj ocenjevali le škodo, ki je nastajala gospodarstvu v zgornjem delu Vipavske doline," je povedal Rondič.

Že dolgo se s težavami zaradi vetra spopadajo v ajdovskem podjetju Incom. "Pri nas izvozimo kar 94 odstotkov celotne proizvodnje, zato so omejitve prometa zaradi burje resnično velika težava, saj pomenijo tudi upad realizacije. Želimo si postavitve teh protivetrnih ograj," je povedal vodja logistike v Incomu Samo Vrtovec in dodal, da dnevno odpremijo med 15 in 20 tovornjakov, kar samodejno pomeni zamude pri dobavi in tudi morebitne kazni zaradi tega. "Zdaj upam, da je resnično prišel čas, da se spopademo s to težavo," je še dejal Vrtovec.

Zahtevno načrtovanje ograje

Projektant protivetrne zaščite Marjan Pipenbaher je razkril, da je načrtovanje take ograje zelo zahtevno, saj je burja specifičen veter. Na viaduktu Lozice je bila največja izmerjena hitrost burje več kot 220 kilometrov na uro.

"Najprej si je bilo treba zamisliti koncept, način zaščite pred burjo. Nato smo pripravili projekt in 3D-izračune. Na koncu pa, seveda, sledi testiranje tako kot pri vseh velikih objektih. Na osnovi testiranja na terenu, ki bi moralo potrditi naše računske analize, bomo prilagodili pripravljene projekte, temu pa bi morala slediti postavitev protivetrne ograje," je napovedal.

Nasprotovanje lokalne skupnosti

Projektu pa nasprotuje lokalna skupnost. Župan občine Vipava Goran Kodelja je prepričan, da visoka ograja ob eni ali celo obeh straneh hitre ceste uničuje veduto, saj je hitra cesta speljana po sredini Vipavske doline. Prav tako zakriva pogled tistim, ki se vozijo po dolini in tako "uničuje tudi turizem na tem območju".

Protivetrne ograje na vipavski hitri cesti