Obnovitvenih del je potreben tudi odsek Rebernice, ki je bil zgrajen kot zadnji. Foto: MMC RTV SLO/Ingrid Kašca Bucik
Obnovitvenih del je potreben tudi odsek Rebernice, ki je bil zgrajen kot zadnji. Foto: MMC RTV SLO/Ingrid Kašca Bucik
Vipavska hitra cesta
Burja pogosto ustavlja promet in povzroča gospodarsko škodo. Foto: MMC RTV SLO/Ingrid Kašca Bucik

Prvi odsek hitre ceste skozi Vipavsko dolino so začeli graditi pred skoraj 25 leti, od konca gradbenih del pa so cesti dodali le nekaj začasnih rešitev. Potrebna je temeljite obnove in kaže, da se bo Družba za avtoceste (Dars) prihodnje leto lotila dela. Ker burja pogosto ovira promet in povzroča gospodarsko škodo, je ob cesto treba postaviti protivetrne ograje.

41 kilometrov dolga cesta je za celotno Goriško glavna povezava z osrednjo Slovenijo. Ajdovski župan Tadej Beočanin je zato spet opozoril: "V primeru, ko imamo višje hitrosti vetra oziroma burjo, je hitra cesta tista, ki je prva na udaru za zapore, kar posledično zaustavi gospodarske procese na našem območju."

Na Darsu zagotavljajo, da izdelujejo projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja in tudi za izvedbo. Potrebna soglasja in gradbeno dovoljenje naj bi pridobili do konca leta. Sočasno s projektno dokumentacijo izdelujejo tudi naložbni program. Osnutek po zagotovilih Darsa čaka na potrditev in vse aktivnosti naj bi bile zaključene do konca leta. Prihodnje leto naj bi začeli z deli.

"Od tistih, ki sami od sebe postavljajo neke roke, v tem primeru od Darsa, pričakujem, da se bodo teh rokov tudi držali in da bodo ob tem odseku hitre ceste prve protivetrne ograje leta 2016 in potem čim prej tudi vse ostale," je o tem dejal Beočanin.

Dars predvideva najprej postavitev dodatne protivetrne zaščite na ravninskem delu hitre ceste, zatem pa še na objektih in pobočju Rebrnic. Sredstva za izvedbo bodo zagotovili s poslovnim načrtom za prihodnje leto. Sicer pa v Darsu zagotavljajo, da bo hitra cesta doživela tudi temeljito obnovo vozišča prihodnje leto, če le ne bo zapletov z razpisom za oddajo del.
Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper