Novogoriški župan načrtuje sodelovanje pri modelih uporabe stanovanjskih objektov. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Novogoriški župan načrtuje sodelovanje pri modelih uporabe stanovanjskih objektov. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Za prenos si je dejavno prizadeval župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič z utemeljitvijo, da ima občina konkretne in vzdržne načrte oziroma vizijo urbanega razvoja, ki vključuje prav to območje. Zato med novogoriško občino in stanovanjskim skladom intenzivno potekajo pogovori zadnjih nekaj mesecev.

Območje Liskurja v Rožni Dolini je novogoriška občina že pred več kot desetletjem identificirala kot eno najustreznejših za dostopno stanovanjsko gradnjo in zelo pomembno za reševanje stanovanjske problematike v občini. Po trenutnih ureditvenih aktih je na 31.770 kvadratnih metrih zemljišč predvidena gradnja več kot 170 stanovanjskih enot mešanega tipa gradnje.

"Na mestni občini načrtujemo, da bomo do samega prenosa zemljišč na Stanovanjski sklad RS skupaj s skladom dorekli modele uporabe stanovanjskih objektov, pri čemer bo poudarek na skupnostnem pristopu. Dogovorili se bomo tudi o načinu sodelovanja in časovnici gradnje," je povedal Miklavič. Dogovoriti se želijo o tem, kako bodo ljudje tam živeli, kaj želijo vzpostaviti na tem območju, poudarek pa bodo dali predvsem dostopnosti stanovanj. Odločitev o vrsti sodelovanja bo odvisna tudi od cenovne komponente, pri čemer ne izključujejo niti sodelovanja z zasebnim partnerjem.

Novogoriški župan načrtuje mladim dostopno financiranje
"Drugje po mestu in okolici sproščamo zasebne naložbe in te bodo tržne narave, takšne pa bodo tudi cene stanovanj. Na področju Liskurja v Rožni Dolini pa lahko dosežemo to, da se gradi neprofitno oziroma da se vzpostavljajo tudi neki skupnostni projekti, kot so na primer kooperative, in neki modeli financiranja, ki bi zlasti mladim družinam in tudi drugim družbenim skupinam, ki si ne morejo privoščiti stanovanja, omogočili dostop do dostojnega bivanja,
" je še dejal novogoriški župan.

To naj bi bilo območje mešane gradnje – nekaj bo individualnih stanovanjskih hiš, nekaj pa manjših stanovanjskih blokov z enim oziroma največ dvema nadstropjema. Vsekakor pa bo novogoriška občina v prihodnjih treh letih za reševanje stanovanjske problematike namenila precejšnja finančna sredstva. Poleg tega namerava to območje urediti in ga povezati z urbanim, kar predvideva gradnjo kolesarskih poti in ureditev javnega prometa.