Vodja oddelka severnoprimorske regije za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Aljaž Leban z že drugo najdeno neeksplodirano bombo v nekaj dneh. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Vodja oddelka severnoprimorske regije za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Aljaž Leban z že drugo najdeno neeksplodirano bombo v nekaj dneh. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Pirotehniki so že po ponedeljkovi najdbi 226-kilogramske letalske bombe angleške izdelave napovedali, da bodo podrobno pregledali širše območje novogoriške železniške postaje, ki je bilo med drugo svetovno vojno močno bombardirano. Verjetnost, da bodo na območju, kjer potekajo gradbena dela, našli še kakšno neeksplodirano bombo, je bila visoka, zato odkritje druge bombe ni veliko presenečenje.

Sorodna novica Pirotehniki po odkritju še ene bombe v Novi Gorici: "Tokrat je situacija za nas precej lažja"

Kot je povedal vodja oddelka severnoprimorske regije za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Aljaž Leban, so tokrat našli ameriško letalsko bombo z enim mehanskim vžigalnikom, ki je v dobrem stanju, kar je bilo za pirotehnike veliko olajšanje.

"Prvi pristopi k bombi niso bili obetajoči. Če je pri ameriških bombah spredaj čep, se po navadi pričakuje vse drugo kot mehanski vžigalnik. Največkrat imamo opravka s kemičnim vžigalnikom, takrat pa se stvari bistveno bolj zakomplicirajo," je pojasnil Leban.

Bomba je sicer zelo podobna prvi najdeni bombi, ki so jo našli v ponedeljek. Po identifikaciji so pirotehniki, ki pregledujejo teren pred gradbenimi deli, bombo znova zakrili z zemljo in jo tako zavarovali, da bo lahko varno počakala do onesposobitve.

Pregledovanje območja se nadaljuje, datum nevtralizacije bo določen naknadno

Leban je pojasnil, da nadaljujejo pregled terena na južni strani novogoriške železniške postaje z globinskimi detektorji kovin in georadarjem. Ker pa je v zemlji veliko različnih kovinskih predmetov, je njihovo delo zamudno in zelo zahtevno. Delo zahteva izjemno natančnost, da gradbinci niso izpostavljeni tveganjem ob strojnih izkopih.

Dela na območju železniške postaje in železniški promet se tako lahko nemoteno nadaljujejo. Tudi drugo najdeno neeksplodirano bombo bodo nevtralizirali hkrati kot prvo najdeno, datum bodo določili naknadno, ko bodo člani Državne enote za varstvo pred NUS-om končali svoje delo, predvidoma prihodnji četrtek.

Bombo v bližini našli tudi lansko poletje

250-kilogramsko neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne so v bližini delavci med gradbenimi deli našli tudi julija lani. Med deaktivacijo so pristojne službe okoli bombe vzpostavile 100-metrski varnostni pas, znotraj katerega je bilo gibanje omejeno. Ob tem je bila v 400-metrskem varnostnem pasu na slovenski strani meje in 600-metrskem na italijanski odrejena popolna evakuacija prebivalcev. Pirotehnikom je bombo uspelo onesposobiti že v prvi fazi in so jo pozneje uničili na Trnovski planoti.