Tokrat so letalsko bombo našli predstavniki civilne zaščite, kar je bistvena razlika od lanske situacije, ko so pristojni do bombe prišli po tem, ko so jo že izkopali delavci. Foto: Televizija Slovenija/Mojca Domančič
Tokrat so letalsko bombo našli predstavniki civilne zaščite, kar je bistvena razlika od lanske situacije, ko so pristojni do bombe prišli po tem, ko so jo že izkopali delavci. Foto: Televizija Slovenija/Mojca Domančič

Dobrih sedem mesecev po tem, ko so v neposredni bližini slovensko-italijanske meje delavci med obnovitvenimi deli na območju novogoriške železniške postaje našli neeksplodirano 250-kilogramsko letalsko bombo, je bila v bližini najdena še ena podobna bomba. Angleška z oznako MC 500-lb je težka 226 kilogramov, od tega je 96 kilogramov eksploziva.

Kot je na novinarski konferenci poudaril predstavnik civilne zaščite Aljaž Leban, je tokrat situacija sicer precej drugačna, saj so bombo, ki je ležala 475 metrov severno od železniške postaje, odkrili in izkopali pirotehniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki zaradi izvedbe del prenove pregledujejo to območje. Na terenu je namreč osem pirotehnikov, ki dnevno pregleda okoli 150 do 200 metrov terena v širini okoli 14 metrov. "Tokrat smo bili zraven od samega začetka, tako da je za nas lažje," je dejal. Dodal je, da je zanje ključno, da vedo, kaj se je dogajalo z bombo od trenutka njene najdbe, saj so tako lahko prepričani, da ni bilo nobenih posegov od nepooblaščenih ljudi.

Dobra novica je tudi ta, da je pirotehnikom že uspelo identificirati vžigalnik bombe, njegovo stanje pa je dobro. "V nasprotju z lanskim letom, ko sta bila vžigalnika precej poškodovana. Za nas pirotehnike je to kar velik plus pri sami nevtralizaciji," je pojasnil. Bomba je poleg tega opremljena samo z zadnjim vžigalnikom, medtem ko je bila bomba, ki so jo našli lani, opremljena z dvema. "To pomeni, da je to bombo odvrgel lovec in da ni šlo za množično, ampak taktično bombardiranje," je dodal Leban.

Bomba je na varnem, zakopana v istih pogojih, kot je bila najdena

Bombo, ki leži na približno dveh metrih globine, so sicer pirotehniki po odkritju znova zasuli. "Ko se zadeva odkoplje, se jo izpostavlja vremenskim vplivom. Mi tega nočemo. Naredili smo identifikacijo bombe, meritve in preostalo in jo potem zakopali na istem mestu, kjer je bila. Zakopali smo jo zaradi varnostnega razloga – da ne more priti do zunanjih posegov, pa tudi, da se njena temperatura ne spreminja. Ko se enkrat zadeva odkoplje, če bi jo pustili na odprti površini, lahko razni vremenski vplivi tudi spreminjajo stanje eksploziva in vžigalnikov," je pojasnil Leban.

Sorodna novica V Novi Gorici zopet našli 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne

Pirotehniki sicer bombe ne bodo onesposobili takoj. Točne podrobnosti o tem, kakšni ukrepi bodo uvedeni na dan odstranitve, še niso določene, prav tako še ni dokončno potrjen datum odstranitve. Trenutno pristojni kot najverjetnejši termin, ko bi lahko izvedli preventivno evakuacijo okoliških prebivalcev in onesposobili ter odstranili bombo, predvidevajo 10. marec.

Razlog za takšen razkorak med najdbo in odstranitvijo je, da bodo pirotehniki do takrat podrobno preiskali območje. Če bi našli še kakšno bombo, bi jih tako lahko na dan evakuacije odstranili več hkrati. Če bi našli še več neeksplodiranih ubojnih sredstev, bi se lahko datum odstranitve sicer še nekoliko zamaknil. "Tukaj je bilo množično bombardiranje. Na tem območju je bilo po naših podatkih odvrženih približno 600 bomb. Precej od tega jih je eksplodiralo, nekaj pa tudi ne. Možnost je, da naletimo še na kakšno bombo," je poudaril Leban.

Pirotehniki bodo morali zdaj pregledati še približno 400 metrov območja tirov proti Solkanu. Tak način dela podpira tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je dodal še, da imajo nekatere občine zaradi znanih območij bombardiranja med svetovnimi vojnami v svojih občinskih aktih zapisan obvezen pirotehnični pregled pred začetkom gradbenih del.

Komunikacija z italijansko stranjo poteka, dela bodo lahko potekala nemoteno

Tako kot lansko poletje bo tudi tokrat potrebna evakuacija okoliških prebivalcev na obeh straneh meje, zato bodo pri preventivnih ukrepih sodelovali tudi italijanski pristojni organi. Kot je pri tem pojasnil podžupan novogoriške občine Marko Tribušon, je komunikacija z italijansko stranjo stekla takoj po najdbi, obveščene pa so bile vse pristojne službe.

Julija lani so sicer med deaktivacijo pristojne službe okoli bombe vzpostavile 100-metrski varnostni pas, znotraj katerega je bilo gibanje omejeno. Ob tem je bila v 400-metrskem varnostnem pasu na slovenski strani meje in 600-metrskem na italijanski odrejena popolna evakuacija prebivalcev. Pirotehnikom je bombo uspelo onesposobiti že v prvi fazi in so jo pozneje uničili na Trnovski planoti.

Podžupan sicer tudi tokrat kakršnih koli težav pri odstranjevanju bombe zaradi izkušene in uigrane ekipe ne pričakuje. "Veseli smo, da smo bombo tokrat našli predhodno in da ni bila najdena med samim delovnim procesom, kar zadeve precej olajša," je dejal. Območje najdbe bo sicer do odstranitve varovala tudi policija, obnovitvena dela na območju pa bodo lahko potekala nemoteno.

Bombo v Novi Gorici bodo uničili 10. marca