Vinarji so po epidemiji s strahom pričakovali letošnjo trgatev, ki bo po njihovih besedah dobra, tako po kakovosti kot tudi količini grozdja. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Vinarji so po epidemiji s strahom pričakovali letošnjo trgatev, ki bo po njihovih besedah dobra, tako po kakovosti kot tudi količini grozdja. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Vinarji iz Dornberka in Branika so se o sodelovanju pogovarjali že leta 2015, zamisel pa dodelali do leta 2017, ko so pripravili prvi projekt Enotur. Ta je leto pozneje dobil podporo in sofinanciranje evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru LAS-a, v katerem sodelujejo kot eden izmed partnerjev, vodilno vlogo pa ima Kmetijski inštitut Slovenije, so povedali na današnji predstavitvi konzorcija v Dornberku.

Prva faza projekta je bila ustanovitev samega konzorcija in potrditev pravilnika o pridelavi in predelavi grozdja za posebno zaščito oznake porekla in blagovne znamke, spremljanje pridelave v vinogradih na terenu ter analize grozdja in vina. V drugi fazi projekta, ki poteka, bodo pripravili posebno spletno stran in promocijsko gradivo. Pod posebno blagovno znamko bodo tržili vina posebne kakovosti iz izbranih vinogradov na terasah ali gričih, kjer je pridelava grozdja zaradi terena še posebej zahtevna in v celoti poteka le ročno.

"Pobuda za sodelovanje je prišla od spodaj navzgor, od samih vinarjev za skupen nastop na sejmih, na različnih dogodkih. Ponujali so se tudi različni evropski razpisi, ki so vabili k sodelovanju. Končno pa smo vinarji v Vipavski dolini čutili to pomanjkanje sodelovanja, v sodelovanje so vabili tudi primeri dobrih praks vinarjev iz Goriških brd in Krasa," je povedal predsednik konzorcija Anton Harej.

Vinogradniki pričakujejo dobro trgatev

Za namen nadzora vinogradov je bila ustanovljena tudi posebna komisija. Mojca Mavrič iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica je kot članica te komisije povedala, da se vinogradniki zelo držijo sprejetih pravil v okviru konzorcija, zato jim bolj kot pripombe namenjajo priporočila za boljšo pridelavo grozdja. Sodelovanje podpira tudi novogoriška občina, ki vidi v njem tudi priložnost na področju turizma, je na današnji predstavitvi poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič.

Nekateri vinarji po Sloveniji so imeli v času epidemije covida-19 velike težave pri prodaji vina, člani konzorcija pa so iskali nove poti prodaje. Tako njihove vinske kleti niso tako polne, da bi s strahom pričakovali letošnjo trgatev, ki bo po besedah vinarjev dobra, tako v kakovosti kot tudi količini grozdja. Mavričeva je ob tem še poudarila, da je grozdje letošnjega letnika zdravo in s primernim odstotkom kislin in sladkorja.