Grafični prikaz 3. razvojne osi na odseku od Velenja do Slovenj Gradca. Foto: PNZ
Grafični prikaz 3. razvojne osi na odseku od Velenja do Slovenj Gradca. Foto: PNZ

Iz Koroške dnevno migrira 7.500 od 30.000 delovno aktivnih ljudi, torej kar četrtina. Glavna cilja regije do leta 2030 sta tako boljša dostopnost in kakovost bivanja, so poudarili na drugem gospodarskem forumu Povezujemo Koroško, ki je potekal na Kopah.

Koroški gospodarstveniki regijo vidijo kot razvojno in gospodarsko celoto s kakovostnimi delovnimi mesti z večjo vključenostjo starejših zaposlenih in aktivnejšimi mladimi. Kljub 400-letni industrijski tradiciji naj bi turizem dobil vidnejšo vlogo, poudarja predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup.

Turistični delavci bi do leta 2030 želeli tisoč novih nastanitev. Gorski turizem je v zadnjem letu namreč prehitel termalni turizem v Sloveniji. Država pa išče model ne samo za Kope, ampak za posodobitev vse žičniške infrastrukture v državi, kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in poudaril vseslovensko pomembno naložbo, hitro cesto na Koroško.

Korošci si želijo strategijo za vsako gospodarsko panogo posebej. Pripravljajo se na izzive digitalizacije skupni kadrovski portal in turistični eVodič. Da je zdaj pravi čas za nove naložbe v gospodarstvo, so zatrdili bančniki. Na Koroškem je trenutno 3.200 gospodarskih subjektov, od teh 1.261 družb in 1.941 samostojnih podjetnikov. Na tisoč prebivalcev je 37 študentov, kot je slovensko povprečje.