Foto: BoBo
Foto: BoBo

Višje koncentracije biomarkerjev tobaka, alkohola in prepovedanih mamil so na območju čistilne naprave pričakovali.

Kot je zapisano na spletnih straneh velenjske komunale, se med prepovedanimi mamili največ uporablja kanabis, sledi pa kokain. Prav tako se je pokazal vzorec uporabe stimulativnih drog, ki kaže večjo uporabo kokaina, amfetamina in ekstazija konec tedna.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je raziskavo o koncentracijah prepovedanih mamil, tobaka in alkohola v čistilnih napravah izvedel lani. V raziskavi je sodelovalo šest slovenskih mest: Ljubljana, Domžale-Kamnik, Maribor, Koper, Novo mesto in Velenje. Izkazalo se je, da se po uporabi amfetamina malo nad povprečje monitoringa uvršča prav Velenje.

Epidemiologija odpadnih vod je inovativni pristop za ocenjevanje uporabe mamil v prispevnem območju določene čistilne naprave. S to metodo določajo vsebnosti posameznih drog ali njihovih izločenih produktov presnove, t. i. biomarkerjev v odpadnih vodah. Z upoštevanjem osnovnih parametrov delovanja čistilne naprave strokovnjaki potem ocenijo uporabo mamil pri ljudeh, ki prebivajo ali se zadržujejo na izbranih območjih.

Prvič so analizo odpadnih vod za preučevanje uporabe nedovoljenih drog izvedli leta 2005 v Italiji, in to za oceno uporabe kokaina.