Foto: Facebook/Matic Tasič
Foto: Facebook/Matic Tasič

To je ena največjih naložb v Občini Prevalje in druga letošnja večmilijonska naložba, potem ko so morali po katastrofalnih avgustovskih poplavah do Prevalj interventno zgraditi nov vodovod. Plezalni center Prevalje je po besedah župana Prevalj Matica Tasiča po vsebini in opremi unikaten. Spomnil je, da je k njegovi zasnovi in izgradnji prispevalo več dejavnikov in ljudi, je pa bila in je še "izjemno velik zagon in motiv" za naložbo športna plezalka, olimpijska prvakinja in Korošica Janja Garnbret.

Matjaž Han, Borut Pahor, Janja Garbret, Matic Tasič in Janez Janša. Foto: Facebook/Matjaž Han
Matjaž Han, Borut Pahor, Janja Garbret, Matic Tasič in Janez Janša. Foto: Facebook/Matjaž Han

Po Tasičevih besedah je bila za izgradnjo centra ključna skrb vzbujajoča ugotovitev, da gibalna sposobnost otrok in mladine krepko zaostaja za dosežki njihovih staršev v njihovih letih. Po vsebini je plezalni center namenjen vsem generacijam, od najmlajših do najstarejših, od začetnikov do profesionalcev, tudi za različne rehabilitacije.

Janja Garnbret je ocenila, da je center zgrajen "z dušo in srcem", in napovedala, da bo tudi sama v njem trenirala in se prihodnje leto pripravljala na olimpijske igre. Veseli jo, da se športno plezanje razvija, da je na voljo čim več infrastrukture. "Upam, da se bo tudi tukaj izoblikoval kakšen svetovni prvak, prvakinja ali olimpijski prvak, prvakinja," je dodala.

V letu in pol od položitve temeljnega kamna je plezalni center zgradilo koroško podjetje Vertikala-X iz skupne Vertis. Direktor Vertisa in tudi alpinist Andrej Gradišnik je v izjavi za medije dejal, da je bila gradnja, ki so jo izvedli s podizvajalcem 360line, zahtevna in svojevrsten izziv. "Z vidika širine ponudbe je to eden najboljših centrov in najboljših objektov," je dejal Gradišnik. Za objekt in vsebine bo kot najemnik skrbel Klub plezalni center Prevalje.

Foto: Facebook/Matjaž Han
Foto: Facebook/Matjaž Han

Donator prispeval dva milijona evrov

Naložba v Plezalni center Prevalje je bila vredna pet milijonov evrov. S projektom se je občina prijavila na razpis takratnega ministrstva za šolstvo in šport in pridobila 2,4 milijona evrov nepovratnih sredstev. Okoli 450.000 evrov nepovratnih sredstev je prejela od Eko sklada, kot najpomembnejši vir pa je Tasič navedel donacijo neimenovanega donatorja, ki je za plezalni center in nastajajoči park Jezero prispeval dva milijona evrov.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je v nagovoru izrazil prepričanje, da bo plezalni center na Prevalje privabil ne le športne navdušence, ampak tudi turiste s celega sveta. To bo tudi lepa priložnost za koroški turizem. "Ne glede na to, kakšna in katera vlada je, je treba dobre projekte prejšnjih vlad podpirati. To je eden od projektov, ki ga nadaljujemo. In verjamem, da bo takšnih projektov še več," je dejal.

Slovesnosti sta se udeležila tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor in nekdanji predsednik vlade Janez Janša. Ta je v nagovoru ocenil, da plezalni center, kot je ta, bistveno pripomore h kakovosti življenja, saj ne gre le za šport, ampak tudi za druženje. S Tasičem sta ob koncu slovesnosti tudi splezala do vrha 17-metrske stene.

Na Prevaljah odprli sodoben plezalni center z astronomsko opazovalnico