Odprtje vodovoda na Prevaljah. Foto: BoBo/Borut Živulović
Odprtje vodovoda na Prevaljah. Foto: BoBo/Borut Živulović

Prevaljski župan Matic Tasič se je v čustvenem nagovoru zahvalil občanom za potrpežljivost. Dejal je, da se danes ta "čudežna zgodba" sodelovanja in garanja vseh akterjev na neki način končuje s slovesnostjo v bližini mesta, kjer je Meža na začetku avgusta odnesla tudi hišo in kjer je postavljen začasni montažni most. Med drugim se je Tasič v nagovoru zahvalil ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek, ki je dovolila gradnjo pod glavno dolinsko cesto, in predsedniku vlade Robertu Golobu "za izpolnjene obljube in pomoč".

Golob: Solidarnost je še živa

"Če nas je ta tragedija kaj naučila, nas je tega, da je solidarnost še kako živa," pa je v nagovoru nekaj sto zbranim dejal premier Golob. Po njegovih besedah moramo duh solidarnosti negovati tudi v prihodnje. Izrekel je poklon županu Tasiču za hitro izgradnjo novega vodovoda, saj so na Prevaljah sprva predvidevali, da bo gradnja, pri kateri je sodelovala tudi Slovenska vojska, trajala tri mesece, nato pa je bila končana prej kot v dveh.

Robert Golob. Foto: BoBo/Borut Živulović
Robert Golob. Foto: BoBo/Borut Živulović

Golob je v nagovoru poudaril tudi, da po tokratni ujmi prvič v zgodovini v celoti vse stroške intervencije krije država. "Tudi vodovod je v celoti pokrit skozi intervencijska dela," je dodal. Spomnil je, da so nekatere občine, med njimi je tudi prevaljska, ta teden že dobile denar za stroške intervencije po avgustovski ujmi. Prav tako je danes šest koroških občin, tudi prevaljska, prejelo skupno 53 milijonov evrov predplačil za začetek izvedbe sanacijskih ukrepov.

Tudi gospodarstvo je že dobilo prva predplačila, zdaj pridejo na vrsto prebivalci, je dejal Golob. Ponovil je, da naj vsi oškodovani v ujmi, če še niso, pokličejo na številko 114, kjer bodo dobili podatke o vseh predvidenih finančnih sredstvih, ki jih lahko dobijo.

Najbolj prizadete pa s številke 114 kličejo in obiskujejo na terenu. "Doslej so, kolikor vem, obiskali 40 družin, žal je vseh 600, zato traja. Z vsako družino se bodo pogovorili in za vsako od njih našli rešitev, ki bo najustreznejša," je dejal predsednik vlade. Poudaril je še, da bo država zagotovila denar, da se bodo za te družine našli nadomestni domovi.

Vodo je še vedno treba prekuhavati

Glede uporabe vode, ki je ob koncu gradnje novega vodovoda pritekla po ceveh do več kot 12.000 občanov na Prevaljah, Ravnah na Koroškem in v delu Mežice, pa je direktorica JKP-ja Log Marjetica Tasič Bukovec povedala, da bo voda za pitje predvidoma ustrezna v prihodnjem tednu, o čemer bodo občane tudi obvestili. Do takrat za pitje priporočajo prekuhavanje vode.

Premier Golob si je na Koroškem ogledal tudi sanacijo po ujmi na reki Meži v naselju Dobrije, zvečer pa se v Žerjavu udeležuje slavnostne seje črnjanskih občinskih svetnikov.

Kje je mehanizacija za delo v vodotokih

V izjavi medijem je na vprašanje o tem, zakaj v regijo še ni prispela dodatna mehanizacija za dela v vodotokih, ki jo je tudi sam obljubil ob nedavnem obisku vlade na Koroškem, je Golob danes odgovoril, da se je iz njemu neznanih razlogov "mehanizacija prelila več v druge kraje Slovenije, malo manj na Koroško". Izrazil je prepričanje, da bo tudi ta del zdaj stekel, potem ko je, kot je dejal, ministrica Bratušek prevzela koordinacijo "celote, tako vodne kot cestne infrastrukture".

Ministrica, ki se je prav tako udeležila današnje slovesnosti na Prevaljah, pa je glede izgradnje vodovoda Mežica–Prevalje v izjavi medijem dejala, da je bila edina logična rešitev, da se gradnja izvede na območju ceste, in da ni imela pomislekov, da jo uresničijo. "In zdaj se je tudi pokazala kot prava," je dejala.

Izrazila je zadovoljstvo, da je ministrstvu za naravne vire in prostor, ki ga začasno vodi, danes uspelo nakazati prva sredstva koroškim občinam za sanacijske ukrepe. Na vprašanje, kdaj lahko denar pričakujejo tudi savinjske občine, pa je izrazila prepričanje, da bodo v nekaj dneh, "se pravi prihodnji teden", uredili vse.

Na vprašanje glede postopkov, povezanih z izdajo gradbenih dovoljenj za sklope na severnem delu tretje razvojne osi, je medtem odgovorila, da je ena od njenih prioritet v teh nekaj tednih, ko vodi tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, da bodo vse postopke, ne samo za tretjo razvojno os, skušali pospešiti.

V rekordnem času do novega vodovoda