Ocenjena škoda na samem objektu znaša 255.000 evrov, skupaj s škodo na strojih in opremi pa znaša 455.000 evrov, v pozivu k pomoči navajajo na OZS-ju. Foto: Metka Pirc
Ocenjena škoda na samem objektu znaša 255.000 evrov, skupaj s škodo na strojih in opremi pa znaša 455.000 evrov, v pozivu k pomoči navajajo na OZS-ju. Foto: Metka Pirc

Družina Škufca je v gostilni pred 40 leti začela peči pice in tako postala prva picerija v Mežiški dolini. Znani so po tem, da so vedno priskočili na pomoč drugim, a tokrat jo potrebujejo sami. Picerija namreč po poplavah še vedno ostaja zaprta, saj je reka uničila prav vse. Pri Obrtni zbornici Slovenije so zato začeli dobrodelno akcijo "10 malic za Škufco".

Namesto vonja po picah je v prostoru le ropotija, stene so gole. Sedem mesecev iz dneva v dan tri generacije družine Škufca čistijo in sanirajo. "Čistimo. Še vedno je vse od poplav," pravi mama Jelka, sin Alan pa razlaga, da se dela iz dneva v dan lotevajo "s polno paro in velikim srcem". "Če ne bi imeli srca in prijateljev ter vseh ljudi, ki nas bodrijo, da se jim 'lušta' naših pic, najbrž ne bi začenjali na novo," poudarja Alan, Miha pa dodaja: "Vsi se trudimo in delamo. Nobeden nima posebne vloge, vsi delamo vse."

Gostinci Rafaelu Škufci s Prevalj na Koroškem so katastrofalne poplave avgusta lani uničile družinsko gostilno, ki daje kruh vsem družinskim članom. Gostinska dejavnost se v tej gostilni opravlja že od leta 1824 in tako predstavlja eno najstarejših gostiln v Sloveniji. Foto: Metka Pirc
Gostinci Rafaelu Škufci s Prevalj na Koroškem so katastrofalne poplave avgusta lani uničile družinsko gostilno, ki daje kruh vsem družinskim članom. Gostinska dejavnost se v tej gostilni opravlja že od leta 1824 in tako predstavlja eno najstarejših gostiln v Sloveniji. Foto: Metka Pirc

Dejavnost je začel dedek, ki je na Koroško prišel iz Dolenjske. "Takrat so bili taki časi, da smo šli s trebuhom za kruhom. Z ženo sva kupila to staro hišo, ki so jo hoteli podreti, čez dve leti smo že uredili restavracijo, pozneje pa še picerijo. Smo bili prvi s picerijo tu, na Koroškem, v Mežiški dolini."

Rafael Škufca nadaljuje družinsko tradicijo. Pokaže nam sobo, kjer je voda segala do stropa. "Ta 200 let stara soba je bila do vrha polna vode. Reka je šla skozi."

Koda za pomoč, prek katere lahko obrtniki pomagajo svojemu kolegu. Foto: OZS
Koda za pomoč, prek katere lahko obrtniki pomagajo svojemu kolegu. Foto: OZS

Tri generacije so povsem odvisne od dela v tej piceriji. Kot je povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar, državna pomoč pri piceriji Škufca ne zadošča. Zato skušajo v akcijo pritegniti obrtnike in vse ostale, da bi jim pomagali s sredstvi višini 10 malic: "Gostinec, ki je utrpel škodo že v koronskem obdobju, nato dve leti obnove ceste na Prevaljah, se je

v tej situaciji znašel v izjemno slabi finančni kondiciji."

"Teh 100.000 evrov – čeprav je škoda še višja – enostavno ne zmore pokriti sam. To je prva faza zbiranja pomoči med gostinci, torej da kolegi pomagamo svojemu kolegu, v znesku 10 malic. Ta denar se že nabira, moram reči, da dokaj uspešno," o akciji še pravi Cvar.

"Pice bodo ostale iste, le da bodo boljše, ker bodo narejene še bolj s srcem, ostalo bo pa vse na novo, osvežen bo meni," o načrtih za vnovičen zagon picerije pravi picopek Alan Škufca.