Foto: MOL
Foto: MOL

Gradbeni inšpektor je sicer prejšnji teden po nesrečnem dogodku prepovedal uporabo učilnic v starem delu objekta, zato bodo imeli učenci do četrtega razreda pouk v prizidku, od 5. do 9. razreda razreda pa pouk najprej poteka na daljavo.

Najpozneje z 9. majem pa bodo učenci 15 razredov po napovedih župana Zorana Jankovića premeščeni na območje BTC-ja, kjer so učenci ljubljanskih osnovnih šol gostovali že lani.

Jankoviću je za nesrečni dogodek žal, a kot pravi, ga nikakor niso mogli predvideti. V tem delu šole so obnovitvena dela izvajali sredi 80. let preteklega stoletja, zadnja generalna prenova starega dela pa je bila v letih 2003 in 2004, in takrat je ta del po Jankovićevih besedah dobil tudi uporabno dovoljenje.

Osnovna šola Miška Kranjca je namreč kompleks z več stavbami in trakti. Trenutno potekajo obnovitvena dela na starem delu šole, in sicer v avli, jedilnici in zunaj objekta. Skupna vrednost naložbenih posegov na območju osnovne šole je okoli tri milijone evrov.

Čeprav območje, kjer je padel omet, ni bilo predvideno v obnovi, ga bodo zdaj po Jankovićevih zagotovilih vanjo uvrstili in prenovili tudi ta del. Odstranili bodo ves omet in nato tehnično zadevo najverjetneje reševali s spuščenim stropom.

Župan je ob tem zagotovil, da so vseh 47 osnovnih šol v mestni občini statično pregledali in z obsežnim ciklom prenov, ki še traja, predpisano statično varnost povsod dosegli. Kriteriji za prenove šolskih poslopij so bili po njegovih besedah statična varnost, požarna varnost, energetska sanacija in potreba po novih prostorih.

"Danes so predstavniki Gradbenega inštituta ZRMK opravili preglede. Poročila še čakamo," je za sporočil ravnatelj OŠ Miška Kranjca Tadej Šeme. Potrdil je, da se učenci od 5. do 9. razreda šolajo na daljavo in da v tem času poskušajo izvesti čim več dnevov dejavnosti, ki so bili sicer načrtovani za maj in junij. Potrdil je še, da bo nadomestna lokacija na območju BTC zagotovljena najkasneje do 9. maja.

Vodja centra za materiale in konstrukcije pri Gradbenem inštitutu ZRMK Blaž Dolinšek pa je povedal, da so strokovnjaki na terenu vzeli vzorce in poiskali območja, kje bi lahko potencialno še prišlo do podobnih poškodb. "Na podlagi tega bodo izdelali poročilo s predlogom, kako naj se zadeva sanira in vzpostavi varno stanje, da bodo lahko otroci brez skrbi v prostorih," je pojasnil. Sam ocenjuje, da ne gre za kaj hujšega, denimo za statični problem, ampak le za odpadanje ometa, ki je slabo oprijet, ali pa za napačno izbrane materiale.

Strokovnjaki pregledali šolo, kjer je odpadel omet