Foto: MMC RTV SLO/Zavod varna pot
Foto: MMC RTV SLO/Zavod varna pot

Moderatorji Zavoda Varna pot bodo preverjali alkoholiziranost in opozarjali na nezdružljivost uživanja alkohola z aktivnim vključevanjem v promet, so sporočili iz zavoda.

V zavodu svetujejo, da pred prireditvami in zabavami načrtujemo pot domov. "Uporabimo javni prevoz, taksi ali treznega prijatelja, partnerja, starša," opozarjajo. Ob uživanju alkohola in prepovedanih drog pa odsvetujejo kakršno koli aktivno udeležbo v prometu.

V sklopu akcije Čista nula, čista vest bodo moderatorji pozvali voznike k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko bodo ti zapuščali prireditev. Alkoholiziranim voznikom bodo svetovali, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza. Odgovorni "0,0 vozniki" pa bodo prejeli praktično nagrado. Ob tem bodo ozaveščali o škodljivi rabi alkohola in prepovedanih drog.

Med prometno najbolj problematičnimi v letu je čas okoli martinovega

V dneh, ko se vrstijo martinovanja, opozarjajo, da alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja, presoje in odločanja ter končne izvedbe ustreznega ravnanja.

Zaradi vpliva alkohola se že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom, so še sporočili iz zavoda.

Policisti sicer v okviru akcije Slovenija piha 0,0 že ves teden po vsej državi preverjajo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Prihajajoči konec tedna, ki bo v znamenju martinovanj, bodo nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov še poostrili.

Med prometno najbolj problematičnimi v letu je prav čas okoli martinovega. Zato policisti tudi letos sporočajo, da so opiti vozniki nevarni vozniki in da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in druge udeležence v prometu.