Upravna enota Ljubljana je ena od 34 od skupno 58 upravnih enot, na katerih so s 15. majem začeli stavkati vsakodnevno do izpolnitve zahtev. Foto: www.upravneenote.gov.si
Upravna enota Ljubljana je ena od 34 od skupno 58 upravnih enot, na katerih so s 15. majem začeli stavkati vsakodnevno do izpolnitve zahtev. Foto: www.upravneenote.gov.si

Na upravni enoti na Tobačni ulici v Ljubljani se je dopoldne vila dolga vrsta nejevoljnih ljudi, ki so čakali uro ali dlje, je poročala Televizija Slovenija. Podobno je bilo tudi v ponedeljek.

Na Upravni enoti Ljubljana, kjer so na nov način dela prešli s ponedeljkom, sicer pojasnjujejo, da stranke, ki so naročene, v 24 do 48 urah pred terminom obvestijo o odpovedi, vse stranke pa imajo možnost, da med uradnimi urami pridejo na upravno enoto tako na Linhartovi cesti kot na Tobačni ulici. Kot so sporočili, bodo na ljubljanski upravni enoti sprejeli omejeno število strank, in sicer kolikor jih lahko sprejmejo v uradnih urah. Te so vsak dan od 8. do 15. ure, v sredo pa do 18. ure.

Sorodna novica Sindikat: Seznam nalog, ki jih morajo izvajati upravne enote, onemogoča stavko

Predsednik konference sindikata upravnih enot v okviru Sindikata državnih organov Slovenije in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je potrdil, da od ponedeljka stavka na ljubljanski upravni enoti poteka nekoliko drugače. Ne presojajo več nujnosti od primera do primera, ampak sprejmejo vse stranke, ne glede na to, kaj želijo opraviti na upravni enoti, se pa dela v "upočasnjenem ritmu".

Pojasnil je, da odločitve o odpovedi naročanja nista sprejela stavkovna odbora na upravni enoti, ker to ni v njuni pristojnosti, ampak gre za odločitev vodstva upravne enote. Pri tem pa je znova opozoril na seznam bistvenih nalog v času stavke, ki ga je ministrstvo za javno upravo objavilo kot priporočilo, načelniki upravnih enot pa povzeli v svojih sklepih.

Seznam vključuje skoraj vse, kar počnejo upravne enote, s čimer se onemogoča stavka, je poudaril in dodal, da gre po njihovi presoji za nezakonito ravnanje, saj ni področnega zakona, ki bi omejeval zaposlene na upravnih enotah pri izvajanju stavke.

Stranke prosijo za razumevanje. "To ni stavka ne proti strankam ne proti kateremu koli načelniku ali načelnici, ampak je naš protest usmerjen proti državi, ki za lastne uslužbence, za njihov materialni položaj ne poskrbi tako, kot bi se spodobilo za razvito državo v EU-ju," je poudaril Stanković. Dodal je, da si želijo stavko čim prej končati, a je za to prvi pogoj, da od vladne strani dobijo ustrezno ponudbo. Pogajalski proces pa po njegovih besedah poteka.

Na Upravni enoti Ljubljana ni več naročanja

Minister obiskal upravno enoto, kjer ne stavkajo

Minister Franc Props. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.
Minister Franc Props. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.

Minister za javno upravo Franc Props je obiskal Upravno enoto Grosuplje, ki je sicer med tistimi upravnimi enotami, kjer se stavka trenutno ne izvaja. V izjavi ob obisku je glede stavke poudaril, da so posamezna ministrstva povedala, kaj so obvezne naloge, in te naloge so načelniki dolžni zagotavljati z organizacijo znotraj upravne enote. "Žal več kot to, da damo obvezna navodila in opozarjamo načelnike, da je treba stvari organizirati, v tem trenutku ne moremo narediti," je dejal Props.

Dodal je, da je hvaležen, da upravne enote v okolici Ljubljane storitve izvajajo nemoteno. Tako je prepričan, da jim bo s pomočjo teh upravnih enot uspelo opravljati nujne naloge. Hkrati državljane prosi, da ko se bodo odločali za storitve, upoštevajo, kakšne so razmere. Za potni list ali osebno izkaznico se na primer vnaprej ve, kdaj poteče, in ljudem svetuje, da se poskušajo za menjavo dokumenta pravočasno dogovoriti na upravnih enotah, ki delajo.

Po besedah vršilke dolžnosti načelnice grosupeljske upravne enote Urške Novak od 15. maja, ko spremljajo statistiko, dve tretjini strank prihaja iz druge upravne enote, glavnina iz ljubljanske. Zaposleni so seveda bolj obremenjeni, a krajevne pristojnosti ni in ne morejo govoriti, da ne gre za njihove stranke. Trudijo se, da bi vse dobile upravno storitev, zaradi katere so prišle. Je pa res, da se na storitev čaka, je povedala.

Sicer pa po besedah ministra pogajanja potekajo. "Mislim, da so danes spet pogajanja s stavkovnim odborom, kako daleč bomo prišli, pa težko rečem," je dodal. Sam bi si, kot je dejal, "srčno želel", da bi se lahko dogovorili brez stavke, "ker je bilo to, kar jim je bilo ponujeno znotraj stavkovnega sporazuma, popolnoma korektno in v skladu s tistim, kar sicer ponujamo sicer drugim zaposlenim v javnem sektorju". Tako da upa, da bo tudi razumevanje na sindikalni strani.

Gneča na ljubljanski upravni enoti

Na večini upravnih enot sredi maja začeli neprekinjeno stavko

Sorodna novica Na večini upravnih enot bodo zaposleni odslej stavkali vse dni v tednu

Na 34 od skupno 58 upravnih enot so s 15. majem začeli stavkati vsakodnevno do izpolnitve zahtev. Še na nekaj upravnih enotah pa nadaljujejo stavkovne dejavnosti ob sredah, kar je sicer oblika protesta, s katero na upravnih enotah že od marca opozarjajo na svoje zahteve.

Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah.