Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, se na podlagi sodne poravnave med državo in MOL-om navedena sredstva razporejajo v skladu z 42. členom zakona o javnih financah. Foto: BoBo
Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, se na podlagi sodne poravnave med državo in MOL-om navedena sredstva razporejajo v skladu z 42. členom zakona o javnih financah. Foto: BoBo

Vlada je prerazporedila pravice porabe v vrednosti 10,98 milijona evrov za izplačilo drugega dela neizplačanega deleža prihodkov od dohodnine po zakonu o glavnem mestu za leti 2016 in 2017.

Država bo sicer MOL-u v letošnjem letu skupaj na podlagi sklenjene poravnave do konca leta plačala dobrih 28 milijonov evrov doslej premalo izplačanih sredstev od dohodnine za financiranje nalog in pristojnosti, ki jih glavno mesto zagotavlja za delovanje državnih organov, tujih predstavništev in mednarodnih organizacij, ki imajo sedež v Ljubljani.

MOL je namreč zoper državo vložil tožbo na podlagi zakona o glavnem mestu, v kateri so med drugim zatrjevali, da bi morala občina za leti 2014 in 2015 dobiti več denarja iz dohodnine za financiranje nalog in pristojnosti, ki jih ima kot glavno mesto. Na podlagi zakona o glavnem mestu naj bi namreč MOL-u pripadalo 0,73 odstotka dohodnine za financiranje nalog glavnega mesta.

Zakon predvideva, da se vsako četrto leto ugotovi razmerje med dohodnino in ocenjenimi stroški financiranja nalog in programov glavnega mesta. Leta 2013 je ministrstvo za finance določilo, da MOL-u pripada le 0,37 odstotka sredstev od dohodnine, s čimer se MOL ni strinjal, pritrdilo pa mu je tudi sodišče.

Sodišče je namreč med drugim presodilo, da zakon o glavnem mestu ministrstvu za finance ni podelil pooblastila, na podlagi katerega bi sledilo kakršno koli znižanje finančnih sredstev, ki so bila mestni občini dodeljena skladno z zakonom.

Država in občina sta nato sklenili poravnavo, s katero se je država zavezala, da bo MOL-u plačala neizplačan delež prihodkov od dohodnine po zakonu o glavnem mestu, in sicer za leto 2014 7,82 milijona evrov, za leto 2015 pa 7,06 milijona evrov. Oba zneska je morala skladno s poravnavo država nakazati do 30. julija letos. Do 28. decembra pa se je država v poravnavi zavezala občini nakazati še neizplačane deleže prihodkov od dohodnine za naslednji leti 2016 in 2017, in sicer 7,29 in 6,29 milijona evrov.

Lani je sicer DZ sprejel spremembo zakona o glavnem mestu, po katerem delež dohodnine, ki pripada MOL-u, ne sme biti nižji od 0,6 odstotka in ne višji od 0,8 odstotka. Kot je navedeno tudi v poravnavi, tako država kot MOL ocenjujeta, da je novela ustrezno uredila materialno pravno razmerje med njima.