Evropski poslanec Thomas Waitz se je na obisku v Sloveniji mudil na povabilo stranke Vesna, ki je v postopku priključevanja k Evropski zeleni stranki. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Evropski poslanec Thomas Waitz se je na obisku v Sloveniji mudil na povabilo stranke Vesna, ki je v postopku priključevanja k Evropski zeleni stranki. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Thomas Waitz je pretekli petek obiskal nekaj lokacij gradbišča kanala C0, ko so na območju potekali tudi protesti. Varnostniki naj bi mu prepovedali dostop in odkrito grozili s fizičnim nasiljem. "Nemudoma so se nam agresivno približali pripadniki varnostne službe, ki so nas želeli pregnati z javne ceste. Zavrnil sem jih, in ko so ugotovili, da govorijo z evropskim poslancem, so nas pustili pri miru. Še vedno pa so krožili okoli nas z motorji, da bi zmotili naše snemanje videa," je pred tednom dni za Televizijo Slovenija povedal Waitz.

Evropski poslanec je že takrat napovedal, da bo na Evropsko komisijo naslovil nekaj vprašanj v zvezi z gradnjo kanala. Včeraj je pismo naslovil na komisarko za kohezijo in reforme Elise Ferreira, od katere pričakuje preverbo vseh morebitnih nepravilnosti pri upravljanju in izvajanju projekta C0. Komisijo je pozval tudi k reviziji projekta gradnje na kraju samem.

Kot je v dopisu zapisal Waitz, številna medijska poročila, protesti lastnikov zemljišč in ne nazadnje javni poziv predsednice Nataše Pirc Musar k začasni ustavitvi del kažejo na določena tveganja glede delovanja nadzora ter zakonitosti izdanih upravnih aktov državnih organov.

Bo komisija izvedla revizijo projekta C0?

Waitz je na komisijo naslovil naslednja vprašanja:

Ali komisija ocenjuje, da so upravni postopki in nadzor v postopku pridobivanja dovoljenj za gradnjo kanala C0 zanesljivi in ​​zadostni za preprečevanje nepravilnosti in za zaščito finančnih interesov EU-ja?

Ali je komisija od MOL-a zahtevala presojo vplivov na okolje?

Ali bo Komisija izvedla dodatne preglede in revizije na kraju samem, da zagotovi, da sredstva EU-ja niso vložena v projekt, ki mu manjkajo osnovna dokumentacija in dovoljenja, vključno s presojo vplivov na okolje? Ali bo preverila tudi morebitne druge nepravilnosti pri upravljanju in izvajanju tega projekta?

Potem ko je Waitz napovedal, da bo Evropski komisiji o projektu zastavil nekaj vprašanj, je ljubljanski župan Zoran Janković na torkovi redni novinarski konferenci dejal, da je to njegova pravica, prav tako je dodal, da ne oporeka obisku predstavnikov komisije. "Projekt je transparenten, lahko ga pogledajo," je dejal.

Kritiki projekta trdijo, da predstavlja veliko grožnjo pitni vodi, poleg tega pa, da poteka brez dovoljenj. Zaradi projekta je bilo v Ljubljani več protestnih shodov.