Sečnja se je začela decembra, nato pa so jo po približno enem mesecu ustavili zaradi razmočenega terena. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Sečnja se je začela decembra, nato pa so jo po približno enem mesecu ustavili zaradi razmočenega terena. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Sečnja je po naročilu občine stekla decembra lani, sredi januarja pa so dela začasno ustavili zaradi razmočenega terena. Odstranitev dreves na pet hektarjev velikem območju med vodohramom Rožnik in Podrožniško potjo je z odločbo dovolil Zavod za gozdove Slovenije, a je inšpektorica v odločbi poudarila, da bi občina morala pridobiti še naravovarstvene pogoje in mnenje Zavoda RS za varstvo narave, poroča časopis Dnevnik.

Po podatkih inšpektorice je podjetje, ki izvaja sečnjo, posekalo 200 odkazanih dreves od 389. Inšpekcijska odločba po navedbah Dnevnika ne dovoljuje nadaljevanja poseka, dokler občina ne pridobi omenjenih pogojev in mnenja zavoda.

MOL se je pritožil

Na redni novinarski konferenci je ljubljanski župan Zoran Janković dejal, da so se na odločbo pritožili konec maja, zdaj pa čakajo odgovor. "Potem bomo upoštevali, kar bodo rekli. Do takrat je pač sečnja ustavljena," je povedal. O pritožbi bo odločalo ministrstvo za naravne vire in prostor. Janković je še pojasnil, da mnenja zavoda za varstvo narave niso pridobili, ker so menili, da to ni potrebno.

Sečnja je razburila del civilne družbe in posameznike, ki so nasprotovali obsegu sečnje v krajinskem parku. Predstavniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost, Protestivala, Inštituta za politike prostora in strokovnjak meteorologije so na novinarski konferenci na začetku januarja izrazili nestrinjanje s posekom ter občino pozvali k ustavitvi del.

Janković je kritike zavračal s pojasnilom, da je zavod za gozdove odredil, kaj je treba posekati, in da je treba zaupati stroki. Oglasili so se tudi v zavodu za gozdove, v katerem so dodatno utemeljevali svojo odločitev za posek toliko dreves, sredi marca pa so na to temo organizirali še javni posvet.