Gradnja kanala C0. Foto: BoBo
Gradnja kanala C0. Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana (MOL) z upravnim sporom izpodbija del sklepa Agencije RS za okolje (Arso), ki določa, da je občina zaradi vgradnje kinete dolžna izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Upravno sodišče je v ponedeljek sporočilo, da bo spor reševalo redno, zadeva pa še ni na vrsti za reševanje.

Župan Zoran Janković je na torkovi redni tedenski novinarski konferenci ponovil, da je Arso pred leti opravil predhodni postopek in odločil, da občina presoje vplivov na okolje ne potrebuje. Prejšnji torek pa so ministrstvu poslali 200 strani dokumentov. "Pričakujem, da bodo te dokumente preučili," je dejal.

Presoja se zgolj o kineti, ki jo je mestna občina namestila v dolžini 2,2 km čez najobčutljivejše vodovarstveno območje kot dodatno zaščito, je za Prvi poročal Peter Močnik. "Mi smo odgovorili, pojasnili, zakaj ne bomo naredili presoje vplivov na okolje za kineto, počakali bomo na njihovo strokovno mnenje," je povedal župan Janković.

Zoran Janković. Foto: BoBo
Zoran Janković. Foto: BoBo

Janković: Gradnje ne bomo ustavili

Gradnje kanala C0 ne bodo ustavili, razen če jo prepovedo pristojni uradni organi, je ponovil Janković. Ponovil je, da imajo zanjo vsa pravnomočna dovoljenja. "Če bi se kar koli zgodilo, lahko delamo kanal brez kinete," je dodal.

Zaradi domnevno nezakonitih postopkov pri gradnji kanala C0 je aktivist Blaž Babič zoper Jankovića vložil kazensko ovadbo, nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič pa je zoper Jankovića oddal ovadbo na vrhovno državno tožilstvo.

Janković je dejal, da je to njuna pravica, ki ji ne oporeka, meni pa, da sta ovadbi neutemeljeni. "Vsak, ki misli, da ima osnove za to, naj jo vloži, sem popolnoma miren, ne vidim nobenih težav," je komentiral ovadbe Janković. Ob tem je dejal, da tudi sam razmišlja, da bi zoper njiju vložil ovadbo za krivo ovadbo.

Nasprotovanje zdravnikov

Gradnji kanala C0 med Črnučami in Brodom nasprotuje tudi 31 zdravnikov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Janković mnenje zdravnikov spoštuje, a kot je prepričan, "bo kanal C0 še bolj zaščitil čisto pitno vodo, kar se bo tudi pokazalo".

Betonsko kineto predlagal Geološki zavod Slovenije

Na občini so spomnili, da so v izdelavo dokumentacije za gradnjo kanala C0 vključili Geološki zavod Slovenije, ki je izdelal analizo tveganja in opredelil dodatne zaščitne ukrepe. Ti ukrepi so med drugim izdelava treh vrtin za izvajanje monitoringa podzemne vode, dodatna zaščita cevovoda s kineto, hidrogeološki nadzor med gradnjo, pregled kanala s TV-kamero in preizkus vodotesnosti kanalizacije.

Med obratovanjem kanala bodo stalno merili pretok in raven odplak v kanalu, enkrat letno preverili vodotesnost in opravljali analize podzemne vode. "Vodovarstvenemu območju se v vsakem primeru ne bi mogli izogniti, saj večji del ljubljanske občine leži na vodovarstvenem območju," so še zapisali v odgovoru.

Inšpekcije niso našle nepravilnosti

Janković je danes ponovil, da 19 inšpekcij pred in med gradnjo kanala ni ugotovilo nepravilnosti. "Kineta je nastala na podlagi dodatnega razmisleka, geološki zavod je predlagal dve možni različici, izbrali smo to, ki je varnejša," je dodal.

Janković: Gradnja kanala C0 se bo nadaljevala