Zoran Janković z novinarji na gradbišču Centra Rog. Med obiskom osmih projektov je župan zagotovil, da vsi tečejo v skladu s postavljenimi roki. Foto: Televizija Slovenija
Zoran Janković z novinarji na gradbišču Centra Rog. Med obiskom osmih projektov je župan zagotovil, da vsi tečejo v skladu s postavljenimi roki. Foto: Televizija Slovenija

Zoran Janković je novinarje do Centra Rog popeljal po prenovljenem Petkovškovem nabrežju, s katerim bo Ljubljana pridobila dodatna dva hektarja območja za pešce. Celotna prenova nabrežja bo stala nekaj več kot pet milijonov evrov, konec del med Zmajskim mostom in Rozmanovo ulico pa pričakujejo še ta mesec.

Središče ustvarjalnih vsebin Center Rog, ki nastaja na območju nekdanje Tovarne Rog, naj bi bilo dokončano avgusta, odprto pa najpozneje 1. septembra. Novinarji so si ogledali prostor, kjer bo velika razstavna dvorana, ki je razen dveh podpornih stebrov arhitekturno ostal enak, kot je bil. Pod Centrom Rog bo garažna hiša z 88 parkirnimi mesti, pred njim pa Park izbrisanih. Vrednost celotnega projekta znaša skoraj 22 milijonov evrov.

Športni center Ilirija

Športni center Ilirija, ki nastaja na območju nekdanjega kopališča Ilirija, bo vseboval notranji 50-metrski olimpijski bazen in ogrevalni bazen, na zunanjih površinah pa dva otroška bazena. Gradijo tudi stavbo, v kateri bodo dve veliki telovadnici in prostori za borilne veščine, aerobiko in ples ter garažna hiša, nad katero bodo atletska steza, otroška igrala in prostor za druženje.

Janković je danes omenil tudi idejo o "aleji velikanov", kjer bi ljubljanski športniki, ki so imeli pomemben vpliv na razvoj športa, v delu športnega centra dobili spomenike.

Stanovanja na Rakovi Jelši

Na Rakovi Jelši je stanovanjski sklad dokončal stanovanjsko sosesko s 156 stanovanji, v nekaj tednih pričakujejo uporabno dovoljenje in vselitev stanovalcev. Stanovanja so eno-, dvo- in trisobna ter velika od 30 do 75 kvadratnih metrov, vsa pa so že dodeljena novim stanovalcem.

TE-TOl in C0

Novinarji so si ogledali tudi novo plinsko-parno enoto v Termoelektrarni-toplarni v Mostah (TE-TOL), s katero naj bi nadomestili do 70 odstotkov premoga, uporabo premoga pa do leta 2030 opustili. Namesto premoga bodo tako uporabljali zemeljski plin in lesno biomaso.

Vroči zagon enote načrtujejo v drugi polovici aprila, temu bo sledilo trimesečno obdobje testiranja, ki se bo končalo z enomesečnim obratovanjem, ki dokaže zanesljivost enote. Sledil bo začasni prevzem elektrarne in obdobje poskusnega delovanja. "V letošnji ogrevalni sezoni 2023/24 načrtujemo, da bo elektrarna s polno močjo vključena v sistem," je povedal tehnični direktor Energetike Ljubljana Marko Agrež. Cena ogrevanja v Ljubljani pa se zaradi delovanja plinske elektrarne ne bo podražila, "prej nasprotno", je še zagotovil.

Na koncu so novinarji skupaj z Jankovićem obiskali tudi gradbišče kanala C0, kjer je župan ponovno zagotovil, da imajo za gradnjo vsa pravnomočna dovoljenja.