Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Po predlogu drugega rebalansa letošnjega proračuna se bo v blagajno Mestne občine Ljubljana steklo 497,2 milijona evrov prihodkov, odhodki pa bodo znašali 503,6 milijona evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal 6,4 milijona evrov.

Po besedah vodje oddelka za finance in računovodstvo Saše Bistan so glavni razlogi za rebalans uskladitev financiranja projektov glede na dinamiko izgradnje, vključitev novih projektov v proračun in vključitev projektov in sredstev za odpravljanje posledic avgustovskih poplav. Med na novo vključenimi projekti je med drugim naštela gradnjo vodovoda Besnica, ureditev Ceste v Gorice, gradnjo kanalizacije v Črni vasi, projekt Cerv in projekte za odpravo posledic avgustovskih poplav.

Opozicija opozarja na zadolženost in zamikanje projektov

Mestna opozicija je v razpravi opozorila, da se zmanjšujejo sredstva predvsem za urejanje prometa in cest, oskrbo z vodo, gradnjo kanalizacije in stanovanjske gradnje. Svetnica SDS-a Ksenija Sever je poudarila, da se prvič zmanjšujejo tudi sredstva za kulturo, šport in nevladne organizacije, in opozorila na preveliko zadolženost. Dodala pa je, da razume projekte za odpravo posledic poplav.

Svetnik liste Glas za otroke in družine Aleš Primc je dejal, da so pripravljavci prvega rebalansa, ki so ga svetniki sprejeli junija, očitno zmotili in da nima smisla sprejemati dokumentov, ki se jih mesta občina nato ne drži. Tudi pred tokratno sejo je sicer v organizaciji Primca potekal protest, na katerem je mestni svetnik s podporniki med drugim opozoril na po njegovem mnenju nevaren kanal C0.

Svetnica NSi-ja Mojca Sojar pa je v razpravi na seji mestnega sveta spomnila na projekte, ki se vlečejo že dalj časa in jih tudi rebalans zamika v prihodnja leta. To sta na primer obnova pokopališča Navje, ki je predvidena za leto 2026, in gradnja Parka varne mobilnosti, ki se zamika v prihodnje leto.

Na proračunska dokumenta za leti 2024 in 2025 največ pripomb v Levici

Mestni svet je potrdil tudi proračuna za leti 2024 in 2025. Prihodnje leto naj bi imela mestna blagajna skoraj 528 milijonov evrov prihodkov in 526,5 milijona evrov odhodkov, s čimer bi občina leto zaključila z 1,4 milijona evrov dobička. Leta 2025 bi se prihodki ustavili pri 516,9 milijona evrov, odhodki bi znašali 517,5 milijona evrov, občina pa bi imela nekaj manj kot 600.000 evrov izgube.

Bistan je dejala, da so najvišji odhodki v proračunih predvideni za oddelek za gospodarske dejavnosti in promet, službo za razvojne projekte in investicije ter za oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Levica je k proračunoma predlagala dopolnila, in sicer povečanje finančnih sredstev za posodobitev javnega prevoza potnikov in tehnološkega razvoja, povišanje sredstev za preventivne socialnovarstvene programe in za sofinanciranje programov oziroma projektov, ki bodo namenjeni preventivi in izboljšanju zdravja meščanov ter večjo dokapitalizacijo stanovanjskega sklada. Svetniki so vsa dopolnila Levice zavrnili. Potrdili pa so dopolnila župana, med drugim za nakup in obnovo zgradbe za izvajanje programa Centra Janeza Levca.

Mestni svet je sprejel tudi rebalans letošnjega finančnega načrta občinskega javnega stanovanjskega sklada in predlog načrta za prihodnje leto. Občina namerava prihodnje leto dokapitalizirati javni stanovanjski sklad s sedmimi milijoni evrov, leto pozneje pa s petimi milijoni evrov.

V razpravi je svetnica Levice Urška Honzak opozorila, da pred zamikom nakupa 88 stanovanj ob Šmartinski cesti, ki bo izveden v prihodnjem letu, občina v letu 2024 ni predvidevala nobenega novega najemnega stanovanja. Svetnica SD-ja Ganimet Shala pa je pozdravila, da bo občina v prihodnjem letu vgradila dvigala na Ulici Hermana Potočnika 9 in 11. To je pohvalil tudi Primc.

Mestni svetniki so potrdili tudi letni program športa v Mestni občini Ljubljana za leto 2024. Predlog med drugim določa številne športne programe na področju športa za vse, kot sta program Mali sonček za predšolske otroke in program Dejavnosti redne vadbe za starejše od 65 let, je na seji dejal vodja oddelka za šport Marko Kolenc.