V središču ljubljane je vedno manj napačno parkiranih vozil. Foto: BoBo
V središču ljubljane je vedno manj napačno parkiranih vozil. Foto: BoBo

Na parkirišču Avto sejma na Cesti dveh cesarjev, kamor pajki po nalogu mestnih redarjev odpeljejo nepravilno parkirana in zapuščena vozila v Ljubljani, je bilo po navedbah Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT) v torek okoli poldneva 143 neprevzetih vozil.

Seznam odpeljanih vozil je objavljen na spletnih straneh JP LPT. Podjetje ima v lasti štiri pajke, od katerih so trije operativni, enega pa bodo prodali.

Število s pajkom odpeljanih vozil se v Ljubljani iz leta v leto zmanjšuje. Foto: MMC RTV SLO
Število s pajkom odpeljanih vozil se v Ljubljani iz leta v leto zmanjšuje. Foto: MMC RTV SLO

Primeri, ko nihče ne pride po odpeljano vozilo, niso prav nič redki. Neprevzeto je tako rekoč vsako četrto pripeljano zapuščeno vozilo, nekatera vozila pa so v hrambi tudi po leto in več, so pojasnili na JP LPT. Neprevzeta vozila po zaključku postopka predajo v ekološko razgradnjo.

Strošek odvoza 100 evrov + 5 evrov dnevne hrambe

Na omenjeni lokaciji Avto sejma je blagajna, ki je odprta 24 ur in kjer lahko lastniki vozil poravnajo svojo obveznost. Za prevzem vozila je treba namreč plačati stroške odvoza, ki znašajo 100 evrov. Vozilo je treba prevzeti čim prej, saj zaračunajo tudi dnevno hrambo nepravilno parkiranega vozila v višini pet evrov.

Odvoz zapuščenega vozila medtem znaša 35 evrov, hramba zapuščenega vozila pa pet evrov na dan. Višina stroškov za odvoz tovornega vozila, avtobusa ali drugega vozila, ki ga ni mogoče odstraniti s pajkom, pa se zaračuna po dejanskih stroških, kot jih odmeri izvajalec storitve odstranitve tovornega vozila, avtobusa ali drugega vozila.