Svetnike je pri umestitvi novega hotela zaskrbel vpliv na prebivalce mesta. Foto: Reuters
Svetnike je pri umestitvi novega hotela zaskrbel vpliv na prebivalce mesta. Foto: Reuters

Kot je na seji poudaril direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana Sašo Rink, bodo sredstva namenjena dokončanju projektov v Polju, na Brdu, Zarnikovi in Pečinski ulici. Na teh lokacijah bo skupno zraslo več kot 250 novih najemnih stanovanj.

Svetnica Levice Urška Honzak je poudarila, da sklep podpirajo, ker je "zagotavljanje večjega števila neprofitnih stanovanj eden ključnih ukrepov za reševanje stanovanjske problematike v Ljubljani". Kot je dodala, jih veseli, da je v načrtu razvojnih programov za leto 2020 za isti namen predvidenih 15 milijonov evrov, upajo pa, da se znesek s proračunom za prihodnje leto ne bo zmanjšal, ampak kvečjemu zvišal.

Mestni svet je zeleno luč prižgal tudi sklepu o lokacijski preveritvi za stavbo na Dvornem trgu 1, ki je po navedbah občine v precej slabem stanju. Z lokacijsko preveritvijo želijo omogočiti rekonstrukcijo objekta, pri čemer bodo v objektu dopustili izvajanje hotelske in gostinske dejavnosti, hkrati pa bo za stabilizacijo objekta potrebna prizidava v klet.

Samostojni svetnik Liste kolesarjev in pešcev Janez Stariha je predlogu nasprotoval, saj, kot je poudaril, na račun turističnih nastanitev cene najemnih stanovanj letijo v nebo. "Stanovanj za dolgoročni najem praktično ni več," je dodal. Po njegovih besedah, je sicer treba prst najprej uperiti v državo, ki ima na voljo vse mehanizme, da poseže v davčno razbremenitev dolgoročnega najema, a bi morala več samoiniciativnosti pokazati tudi občina. "Meščani se iz centra izseljujejo, središče pa postaja ena sama velika kulisa, namenjena turizmu," je še dejal svetnik.

Tudi Mojca Škrinjar je poudarila izjemno rast turizma, a po njenem mnenju novi hotel v mestu ne bo porušil razmerja med stalnimi najemniki in turisti. "Res pa je, da je treba v Ljubljani načelno skrbeti za stanovanja, predvsem za mlade. Stanovanjski sklad to počne, po mojem mnenju pa bi moral biti še bolj okrepljen," je dodala.

V Levici so po besedah Aste Vrečko načeloma veseli, da se bo stavba sanirala, tudi njih pa skrbi hotelska dejavnost. Kot je dejala, se v mestu vse več stavb namenja za tovrstno dejavnost, kar spreminja dinamiko življenja v mestnem središču.

Župan Zoran Janković je po drugi strani menil, da gradnja novih hotelov ne bo vplivala na najem stanovanj. "Celo pomagalo bo, da turisti ne bodo hodili v Airbnb, ampak v hotele," je dejal. V tem trenutku se sicer po županovih besedah v prestolnici gradi 1000 hotelskih sob. Janković je dodal še, da je občina v zadnjem desetletju izvedla številne raziskave, vse pa so pokazale, da je sobivanje Ljubljančanov s turisti za zdaj izjemno dobro.