Ministrica Irena Šinko v Klečah. Foto: MKGP/Twitter
Ministrica Irena Šinko v Klečah. Foto: MKGP/Twitter

Po poročanju Televizije Slovenija si je ministrica za kmetijstvo Irena Šinko območje, kjer poteka vgradnja kanala C0, ogledala v spremstvu Braneta Grada, enega izmed lastnikov. Kmetje navajajo, da je prva predstavnica vlade, ki jih je obiskala.

V zadevi kanal C0 je po mnenju Šinko ministrstvo za kmetijstvo svojo nalogo opravilo, kot je treba: "Dali smo jasne zahtevke glede projektnih pogojev. Kjer gre kanal po kmetijskih območjih, je ta treba varovati, preprečiti onesnaženje in vzpostaviti monitoring."

Kot že nekaj petkov do zdaj, je v Klečah tudi danes potekal protest. Protestniki so se z lokacije kanala C0 okoli 12.30 z več deset traktorji pridružili protestu kmetov v središču Ljubljane, nato pa so se vrnili v Kleče.

Gradbišče je obiskal sopredsedujoči stranki evropskih zelenih in evropski poslanec Thomas Waitz. Presenečen je bil nad agresivnim ravnanjem varnostne službe. "Nemudoma so se nam agresivno približali pripadniki varnostne službe, ki so nas želeli pregnati z javne ceste. Zavrnil sem jih in ko so ugotovili, da govorijo z evropskim poslancem, so nas pustili pri miru. Še vedno pa so krožili okoli nas z motorji, da bi zmotilo naše snemanje videa." Evropski poslanec bo o dogajanju na kanalu C0 obvestil Evropsko komisijo oziroma bo nanjo naslovil nekaj vprašanj.

Protesta se je med drugim udeležil tudi poslanec NSi-ja Aleksander Reberšek. "Podobno zgodbo kot tukaj sem doživel tudi sam. V Spodnji Savinjski dolini bodo zgradili tretjo razvojno os, priključeno k Šentrupertu, ki uničuje 120 hektarjev najboljše kmetijske zemlje. Podobna zgodba se dogaja tukaj s čisto pitno vodo," je prepričan Reberšek.

Fotoutrinki z današnjega protesta:

V četrtek je k prekinitvi gradnje kanalizacijskega kanala C0 na Ljubljanskem polju pozvala predsednica republike Nataša Pirc Musar, da bi se deležniki lahko pogovorili. "Izjemno sem nezadovoljna, da je kultura dialoga v tem projektu prišla na eno najnižjih mogočih točk, kar si jih lahko zamislimo. Ne samo v medijih, tudi na družbenih omrežjih opažam grobe napade na drugače misleče z ene ali druge strani. Pozvala bi vse deležnike, da sedejo skupaj za mizo. Ne političnih strank, ampak tiste, ki jih kanal C0 na vodovarstvenem območju zadeva," je dejala Pirc Musar.

Predsednica Pirc Musar pozvala k prekinitvi gradnje kanala C0
Gradbišče kanala C0 obiskal sopredsednik Evropske zelene stranke