Posek na Rožniku. Foto: Mladi za podnebno pravičnost/Facebook/Sanja Fidler
Posek na Rožniku. Foto: Mladi za podnebno pravičnost/Facebook/Sanja Fidler

Sečnjo dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki je stekla decembra lani, je z odločbo dovolil zavod za gozdove. Inšpektorica za naravo in vode pa je nato ugotovila, da bi morala ljubljanska mestna občina pred posekom pridobiti tudi zeleno luč zavoda za varstvo narave, zato je sečnjo do pridobitve mnenja in naravovarstvenih pogojev zavoda ustavila.

Sorodna novica Inšpekcija ustavila sečnjo dreves na Rožniku, občina se je na odločbo pritožila

Kot so tedaj pojasnili na občini, mnenja zavoda za varstvo narave niso pridobili, ker so ocenili, da to ni potrebno. Sečnja je sicer na noge dvignila civilno družbo in posameznike, ki so nasprotovali obsegu odstranitve dreves na pet hektarjev velikem območju med vodohramom Rožnik in Podrožniško potjo.

Ministrstvo je ugodilo občini

Občina se je konec maja na odločbo inšpektorice pritožila, zdaj pa so prejeli odločitev drugostopenjskega organa oz. ministrstva za naravne vire. "Dobili smo sklep, da se inšpekcijski postopek ustavi. To pomeni, da občina dela vse v skladu s pravili in zakonodajo," je na današnji redni tedenski novinarski konferenci odločitev sporočil ljubljanski župan Zoran Janković.

Ob tem je napovedal, da bodo sečnjo dreves v prihodnjem letu izvedli tudi na območju ljubljanskega gradu. Ker so se iz postopka sečnje dreves na Rožniku nekaj naučili, bodo tokrat pred posegom ubrali drugačen pristop. Pred izvedbo del bo namreč posebna komisija, v kateri bodo predstavniki zavoda za varstvo narave in gozdarske stroke, pripravila poročilo, v katerem bo pojasnila razloge za poseg.

Med razlogi, zakaj je sečnja na območju ljubljanskega gradu potrebna, je Janković navedel večje število bolnih dreves in nevarnost plazenja hriba proti tam ležečim stanovanjskim objektom.

Kot je zagotovil, bodo pregledali vsa drevesa "od enega do drugega konca predora pod Gradom", odgovorili pa tudi na dilemo načina izvedbe sečnje – ročno ali s pomočjo helikopterja.

Glede poročila, čigar izsledke bodo tudi javno predstavili, pa Janković računa, da bi lahko bilo končano po novem letu. "Potem se bomo tudi lotili posega, ki je nujno potreben," je dodal.