Ljubljanska občina je uredila priljubljeno bližnjico na Rožnik. Foto: BoBo
Ljubljanska občina je uredila priljubljeno bližnjico na Rožnik. Foto: BoBo

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so spomnili, da je dolgoletna uporaba poti na območju gozdne vlake ob čistini, ki je bila v preteklosti priljubljeno sankališče in poligon za preskušanje prvih smučarskih zavojev otrok, povzročila, da so bila gozdna tla na trasi in ob njej močno erodirana in zbita. Vegetacija tam ni več uspevala, korenine dreves pa so bile izpostavljene in poškodovane.

Padavinska voda je ob tem zaradi neurejenega odvodnjavanja odnašala tla in poglabljala erozijske jarke, zato so se na občini v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije in predstavniki družbe Slovenski državni gozdovi odločili, da uredijo pešpot, ki so jo poimenovali Pot ob Gozdarskem inštitutu Slovenije.

Na nekaj manj kot 400 metrov dolgem delu so uredili odvodnjavanje in lesene stopnice, ki omogočajo zmanjšanje naklona poti ter hkrati preprečujejo odnašanje tal ter olajšujejo gibanje po poti. Osrednji del je lesen most z ograjo, ki prečka močno degradiran del poti.

Opomin na posledice

Ta del pod mostom bo sprehajalcem ostal kot opomin na posledice, ki jih povzroča množična rekreacijska raba na površinah, ki zanjo niso primerno urejene in vzdrževane, so pojasnili na občini, kjer zagotavljajo, da so bila dela na poti izvedena z minimalnimi posegi, uporabili pa so ekološke in lokalne materiale.

Časnik Dnevnik je poročal, da je občina za poseg namenila 32.000 evrov, razrešiti pa mora še vprašanje dostopa lastnika sosednjega zemljišča do njegovega gozda. Po pisanju Dnevnika naj bi bila zadeva urejena v nekaj dneh.