Inšpektorji so odredili takojšnje zaprtje štirih hišic ponudnikov hrane in pijače. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Inšpektorji so odredili takojšnje zaprtje štirih hišic ponudnikov hrane in pijače. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Inšpektorji finančne uprave so v spremstvu policije Pogačarjev trg obiskali pozno popoldne in vsem ponudnikom hrane in pijače zaradi kršenja vladnega odloka ukazali takojšnje zaprtje hišic, je za Dnevnik Televizije Slovenija poročala novinarka Alenka Bevčič. Pogačarjev trg sicer ni ograjen, kot so nekatere druge tržnice, kjer lahko posledično pri obiskovalcih ob vhodu preverjajo PCT-pogoj, je za Odmeve poročala Vesna Deržek Sovinek. Dodala je, da stojnice v neposredni bližini hišk, ki je sicer premična in ponuja samo pijačo, inšpektorji niso zapečatili.

Sorodna novica V Ljubljani na Pogačarjevem trgu gostincem omogočili prodajo. Logar: To vpliva na potek epidemije.

Ljubljanski župan Zoran Janković in direktor podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Andrej Orač sta sicer na tiskovni konferenci v četrtek zatrdila, da ne gre za praznične sejme, ampak za tržnično ponudbo, ki je identična siceršnji ponudbi na osrednji ljubljanski tržnici in tudi festivalu Odprta kuhna. Zato sta bila prepričana, da ne kršijo vladnega odloka.

Poleg inšpektorjev se z Jankovićem in Oračem očitno ne strinja tudi vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, ki je prepričana, da gre za izigravanje odloka. "Ne gre za upoštevanje stroke. Iščejo se luknje v zakonu. Pač nekateri mislijo, da morajo imeti zadnjo besedo," je dejala infektologinja.

"V odlokih imamo natančno odrejeno, kaj se sme in česa se ne sme. Pričakujem, da bomo odloke, ki jih je vlada sprejela, vsi spoštovali in ne bomo iskali ovinkov ter lukenj," pa je dogajanje komentiral minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Dodal je, da je vlada naredila vse, da gostincem omogoči normalno poslovanje in tudi v najtežjem obdobju širjenja okužb novega koronavirusa ohrani vsaj glavni del gostinske dejavnosti. Vse ponudnike je tudi vnovič pozval k spoštovanju vladnih odlokov.

V Kopru inšpektorji brez pripomb, v Mariboru hiške s hrano in pijačo zaprte

Podobno mišljenje kot v Ljubljani imajo v Kopru, je ob tem povedala Alenka Bevčič. Podobno kot v prestolnici tudi v Kopru zatrjujejo, da gre pri stojnicah za gostinske obrate in ne za sejemsko ponudbo, tudi razpis za ponudnike so pripravili posebej. Dodali so tudi, da so jih že obiskali inšpektorji in da niso imeli nobenih pripomb.

V Mariboru hiške s hrano in pijačo ostajajo zaprte, prav tako v Celju, kjer pa se je eden od gostincev znašel tako, da je hiško enostavno prenesel pred svoj lokal in ta deluje v sklopu lokala. Tudi na to inšpektorji niso imeli pripomb.

Inšpektorji zapečatili stojnice v Ljubljani