Pot ob žici oživela tudi med epidemijo

Ljubljana zaznamuje mestni praznik na mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom ter na dan Evrope. Ob tem je prejšnja leta potekal tradicionalni pohod Pot ob žici, v okviru katerega se je več deset tisoč udeležencev podalo na 34 kilometrov dolgo pot okoli mesta, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in pozneje nemških okupatorjev.

Če se odločite za pohod, upoštevajte pravila obnašanja. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Če se odločite za pohod, upoštevajte pravila obnašanja. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

Lani se je na Pot ob žici podalo kar 34.602 pohodnikov vseh starosti, pred štirimi leti pa so našteli več kot 36.000 udeležencev. Čeprav so morali organizatorji 64. Pohoda – Poti ob žici in Teka trojk zaradi epidemije koronavirusa dogodek odpovedati, je ljubljanski župan Zoran Janković v videonagovoru, objavljenem na kanalu ljubljanske občine YouTube, izrazil prepričanje, "da nas bo veliko na tej poti, ki bomo prišli tja zaradi svojega zdravja in predvsem zaradi spomina na najbolj svetle trenutke našega mesta".

Tiste, ki so se kljub odpovedi organiziranega pohoda na Pot ob žici odpravili v lastni režiji, je Janković ob tem pozval, da naj upoštevajo navodila vlade. Hodijo naj na ustrezni razdalji in v družinskem krogu ter v smeri urinega kazalca, je dejal. Pravila obnašanja na trasi Poti ob žici so objavljena tudi na spletni strani dogodka. Vsi tisti, ki so se na pohod podali v lastni izvedbi, lahko za zaznamovanje kontrolnih točk uporabljajo mobilno aplikacijo, ki omogoča enostavno zaznamovanje kontrolnih točk brez kontrolnega kartončka.

Podelitev plaket in nagrad bo morda izvedena jeseni

Odpovedana je tudi slavnostna seja na Ljubljanskem gradu, na kateri vsako leto podelijo tudi občinska priznanja. Kot je napovedal ljubljanski župan Zoran Janković, bo letošnja podelitev, če bo to mogoče, izvedena jeseni. Plaketa glavnega mesta bo letos šla v roke sedmim organizacijam, občinska nagrada pa petim. Najvišji priznanji – naziva častna meščanka in meščan – bosta prejela Gabi Čačinovič Vogrinčič in Jože Mencinger.

Jože Mencinger je med letoma 1998 in 2005 opravljal funkcijo rektorja Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Jože Mencinger je med letoma 1998 in 2005 opravljal funkcijo rektorja Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Čačinovič Vogrinčičeva je po mnenju ljubljanskih mestnih svetnikov zaslužna za veliko dosežkov na področju razvoja izobraževanja za socialno delo in za razvoj konceptov socialnega dela tudi v povezavi z nekaterimi drugimi strokovnimi področji. Mencinger, po oceni občinske komisije eden najuglednejših slovenskih ekonomistov in dolgoletni rektor Univerze v Ljubljani, pa je s svojim delom v Sloveniji in tujini dodatno prispeval k utrditvi ugleda Ljubljanske univerze, so izbiri pojasnili v komisiji.

Poleg naziva častna meščanka in meščan župan na ta praznik podeli občinske nagrade in plakete glavnega mesta. Te bodo letos prejeli Dejan Babosek z ekipo filma Preboj, ljubljanski zdravniški orkester Camerata Medica, društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, Društvo urbani čebelar, kitarist Pavel Kavec, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru ter društvo Parada ponosa. Prejemniki letošnjih nagrad glavnega mesta pa so Zavod župnije Trnovo – Doma Janeza Krstnika, Mladinski dom Malči Beličeve, Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška in Javni zavod Cene Štupar Center za izobraževanje Ljubljana.