Rašiška 1. Foto: BoBo
Rašiška 1. Foto: BoBo

Strokovna komisija je v obrazložitvi izbora poudarila, da stanovalci zmagovalnega bloka z naložbenimi obnovami stavbe in skrbnim urejanjem okolice vzorno izpolnjujejo osnovno idejo, namen in poslanstvo akcije Najblok v Ljubljani.

Zmagovalno večstanovanjsko stavbo, ki je bila zgrajena leta 1969, "odražajo dober in enoten zunanji videz z obnovljeno in skladno energetsko fasado, toplotno izolirana sta tudi podstrešje in streha", so zapisali v MOL-u. "Pripadajoče zemljišče in okolica sta urejena, enako velja tudi za notranje prostore stavbe in kolesarnici. Zmagovalna stavba se ponaša tudi z dostopom za osebe z gibalno oviranostjo ter dostopno intervencijsko potjo za gasilce in reševalce," so dodali.

MOL je akcijo Najblok v Ljubljani na pobudo meščana prvič organizirala leta 2016, z njo pa želi spodbuditi stanovalce, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, da po svojih najboljših močeh vsakodnevno pripomorejo k temu, da bo njihov blok odraz čistega, urejenega in do okolja prijaznega sobivanja.

Prvi naziv najblok v Ljubljani za leto 2016 so prejeli prebivalci stolpnice na Topniški 45, v naslednjih letih so sledili blok na Smoletovi 12, 12a in 12b, stavba na Bilečanski ulici 2 in 5, blok na Beethovnovi ulici 9, stolpnica na Pokopališki ulici 1 ter stolpnica na Rašiški ulici 1.

MOL bo akcijo nadaljeval tudi v prihodnje, predloge četrtnih skupnosti za najblok za leto 2022 pa zbira do 31. decembra letos.