Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Zastoji v prestolnici povzročajo težave vsem udeležencem v prometu, izjema niso niti taksisti: pri vožnji jim namreč ne pomaga niti rumeni pas, ki je namenjen samo njim in avtobusom.

Dva sta za TV Slovenija izrazila nezadovoljstvo nad situacijo. "Od pol treh naprej je tukaj po centru vse zabito. Sploh se ne splača iti na poziv, ker ne prideš niti v pol ure," je povedal prvi. Drugi pa: "Stranke se pritožujejo. Čakaš v koloni, v gneči, taksimeter pa teče."

Po mnenju Mestne občine Ljubljana (MOL) je glavni razlog za vse pogostejše zastoje predvsem povečanje števila vozil na cesti.

Sorodna novica Reševanje neskončnih kolon avtobusov LPP-ja: promet bodo ob konicah urejali policisti

Policisti v prometnih konicah stojijo v križišču na stičišču Tivolske, Slovenske, Dunajske ceste in Trga osvobodilne fronte. Na križišču Aškerčeve, Barjanske, Zoisove in Slovenske ceste pa bodo policisti sodelovali z mestnimi redarji.

"Šubičeva–Slovenska in pa Dalmatinova–Slovenska, tu bo pa sam LPP urejal. Se pravi, imajo nalogo, da ne smejo zapirati križišč," je povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Prav ustavljanje v križišču je velikokrat vzrok cestne nepretočnosti. Z nekaj ukrepi lahko veliko k bolj tekočemu prometu pripomoremo tudi vozniki. "Križišče, stojimo na rdeči luči. Ni potrebe, da brskamo po telefonu in gledamo zadnja sporočila, ker bomo zgrešili, kdaj se bo prižgala zelena luč. Podzavestno ali pa neželeno ustvarimo dodaten zastoj," je pozval inštruktor varne vožnje Manuel Pungertnik.

Da za zmanjšanje gneče, lahko veliko storimo sami, meni tudi ljubljanski župan. "Tukaj se bomo morali spraviti v red. Če ne bo šlo na prijazen način, da ne mislimo samo nase, ampak tudi na drugega in bo bolj teklo, bo pa pač policija urejala s kaznimi," je izjavil.

Dodatne zastoje bo zagotovo povzročila zapora podvoza pod železniško progo na začetku Dunajske ceste. Dela se bodo začela v začetku prihodnjega leta.

Nevzdržni prometni zastoji v Ljubljani