Župan Janković je dejal, da gre pri onemogočanju razprave za učinkovitost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Župan Janković je dejal, da gre pri onemogočanju razprave za učinkovitost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da je seja mestnega sveta pokazala učinkovitost, v opoziciji pa so do manevra kritični. Seja je po njegovih besedah pokazala tudi, kaj se bo dogajalo v prihodnosti. "Da imamo pozicijo, ki skrbi za razvoj mesta, in opozicijo, ki bo vedno proti," je na novinarski konferenci komentiral župan. Dejal je še, da je vesel poguma koalicije, ki je zavrnila razpravo opozicije. "Mi smo tu zato, da delamo, da dajemo odgovore. Njihove predloge smo spustili na sejo, imeli so pravico povedati in mi smo jim odgovorili," je prepričan Janković.

Župan je dejal, da so 13 točk predlagateljev izredne seje vzeli resno in na njih pripravili odgovore, kaj se že izvaja in kaj se dogaja. "Velika večina točk je že v fazi realizacije," je povedal in naštel računalniške tečaje za starejše od 55 let, štipendije študentom medicine in zobozdravstva ter stanovanja za zdravnike.

"Potem so bili neki sklepi, ki so pravzaprav zakonodajno nemogoči. Ne mestni svet ne župan ne moreta dati naloga svetu zavoda za razrešitev direktorice," je pojasnil. Janković je ob tem obljubil, da se bo potrudil pogovarjati z vlado, da opravi svoje delo na ravni države. Sestanek z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom pa bosta nadaljevala na začetku februarja.

V ljubljanski mestni hiši je prevladal argument moči nad močjo argumenta, so opozorili v mestni opoziciji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
V ljubljanski mestni hiši je prevladal argument moči nad močjo argumenta, so opozorili v mestni opoziciji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Argument moči povozil moč argumenta

Ponedeljkovo izredno sejo so komentirali tudi v opoziciji. Menijo, da je na seji prevladal argument moči in ne moč argumenta, priča pa so bili grobemu in avtoritarnemu ravnanju župana Jankovića in njegove koalicije. "Sklepamo, da jim ni mar za bolnike v Ljubljani, saj so zavrnili vse predloge in celo preprečili vsako razpravo o rešitvah, da bi vsi Ljubljančanke in Ljubljančani imeli zdravnika v bližini doma," so zapisali v skupnem odzivu.

Levica: To so nedemokratični manevri

Ljubljanski odbor Levice pa meni, da se je "že na začetku mandata pokazalo, kako si vodilni stranki v Ljubljani predstavljata vodenje mesta: na avtokratski, nedemokratičen in nevključujoč način". Vodja svetniškega kluba Levice Urška Honzak je dejala, da je takšno nedemokratično in avtoritarno delovanje mestne oblasti popolnoma nesprejemljivo. "Naš namen je bil iskren: začeti reševati javno zdravstvo na lokalni ravni, ne pa nabirati političnih točk," so zapisali njene besede.

Menijo, da je bila zahteva za sklic izredne seje le deloma uslišana, saj so razpravljali le člani koalicije in župan. "V Levici želimo ob tem pojasniti, da smo prav s strani ministrstva za zdravje prejeli obširno dokumentacijo, povezano z delovanjem ZD Ljubljana, ki smo jo želeli predstaviti tudi na seji," so zapisali.

"V Levici zato ostro protestiramo proti nedemokratičnim manevrom, s katerimi so svetniki in svetnice LZJ in GS včeraj izkoristili svojo večino v mestnem svetu, da ne bi niti prisluhnili opoziciji in njenim predlogom," so še zapisali.

Tina Bregant. Foto: BoBo
Tina Bregant. Foto: BoBo

Bregant: "Živimo v demokraturi"

Dogajanje sta komentirala tudi mestna svetnika Tina Bregant, ki je vložila zahtevo za sklic izredne seje, in Aleš Primc. Bregant je zapisala, da se bolniki brez osebnega zdravnika z županom verjetno ne strinjajo, da je v ljubljanskem zdravstvu vse v redu. "Da pa ne živimo več v demokraciji, pač pa demokraturi – karikaturi demokracije, cepljeni na diktaturo kapitala, pa je verjetno že marsikomu jasno," je zapisala na Facebooku.

Primc pa je zapisal, da je razprava o zdravstvu kazala, da bo Jankoviću ušla izpod nadzora, zato jo je prepovedal s svojim glasovalnim strojem. "Za bolnike bomo delali naprej. Če ne bo šlo v mestnem svetu, na ljubljanskih ulicah," je Primc zapisal na Twitterju.

Del ljubljanske opozicije vložil zahtevo za izredno sejo o kanalu C0

Ljubljanski mestni svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka in samostojni svetniki so vložili zahtevo za sklic izredne seje o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zaradi izgradnje kanala C0, je na novinarski konferenci povedal župan Zoran Janković. Dodal je, da seje ne bo sklical in bo sklic prepustil predlagateljem.

Janković je še dejal, da bo tudi mestnim svetnikom in svetnicam predlagal, da se seje ne udeležijo. 12 mestnih svetnikov med sklepi zahteva, da Mestna občina Ljubljana (MOL) takoj ustavi vsa gradbena dela na delu trase C0 in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode zaradi kanala C0. Župan pa naj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito pravice do zasebne lastnine. MOL naj pristopi k alternativni rešitvi izvedbe kanala C0 po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom oziroma naj pristopi k izdelavi načrta za izgradnjo manjših samostojnih čistilnih naprav na Brdu, Medvodah in Vodicah. MOL naj ob tem spremembo projekta uskladi tako, da se ohranijo evropska sredstva, še zahtevajo opozicijski svetniki. Obsojajo tudi uporabo fizičnega nasilja nad lastniki zemljišč na trasi kanala C0, so še zapisali v zahtevi za sklic izredne seje. Janković pa je danes o tem povedal, da je policiji hvaležen, da spoštuje pravno državo. O tem, da naj kanal speljejo ob Celovški cesti, je župan dejal, da so preizkušali tudi druge možnosti, ampak so neizvedljive. O okoljskem vplivu in potresni ogroženosti pa je povedal, da ima kanal štiri varnostne ukrepe brez kinete, s kineto pa se varnost podvoji. V kanalu bodo merilci višine fekalij, pred obvoznico pa zadrževalnik, ki bo lahko kanal ob poškodbah zaprl.