Po mnenju organizacije Alpe Adria Green so v ljubljanski občini prevladali komercialni interesi nad javnim interesom varovanja zdravja. Foto: BoBo
Po mnenju organizacije Alpe Adria Green so v ljubljanski občini prevladali komercialni interesi nad javnim interesom varovanja zdravja. Foto: BoBo

MOL si "nagrado" zasluži za projekt kanal C0. V okviru tega projekta "gradi kanalizacijo velikega pretoka v vodonosniku od Broda do Ježice, ki je glavni (iz)vir ljubljanske pitne vode", so opozorili v sporočilu za javnost.

Vodonosnik zagotavlja več kot 300.000 prebivalcem Ljubljane 90 odstotkov dnevnih potreb po pitni vodi. MOL je po njihovi oceni zavajal v vlogi za EU-sredstva, molči tudi o potresni izpostavljenosti območja. V občini so "prevladali komercialni in pridobitni interesi nad javnim interesom varovanja vodnega vira in pitne vode", so prepričani v organizaciji Alpe Adria Green.

Organizacija je že oktobra lani o dogajanju opozorila tudi ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, glavno okoljsko inšpektorico Dragico Hržica, generalnega državnega tožilca Draga Šketo, v. d. generalne direktorice policije Tatjano Bobnar in varuha človekovih pravic. Zahtevala je takojšnjo zaustavitev sporne gradnje vodonosnika in zaščito lastnikov zemljišč, ki so zaradi te gradnje ogroženi.

Od vseh zgoraj navedenih sta se odzvala le varuh človekovih pravic in Leben, ki je sicer organiziral sestanek na ministrstvu, katerega zapisnika pa v organizaciji še niso prejeli. Obrnili so se tudi na predsednika države Boruta Pahorja kot vrhovnega poveljnika obrambnih sil in zahtevali takojšnjo ustavitev del na kanalu C0 prek strateško pomembnega glavnega vodovarstvenega območja glavnega mesta države. Urad predsednika je predal zadevo v reševanje in ukrepanje ministrstvu za obrambo, a odgovora od nobene izmed omenjenih institucij ni bilo.

Država od nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu, zahteva vsakoletna poročila o delu in finančna poročila, ne glede na to, ali finančno podpre delo teh organizacij ali ne. "Politika, ki vodi državo, pa si pridrži pravico, ali bo na dopise in razne pripombe na osnutke uredb in zakonov nevladnih organizacij odgovorila ali ne," so še kritični v organizaciji Alpe Adria Green.