Protestniki se bodo lahko še naprej vozili po Ljubljani, ne da bi jih doletela kakšna globa, je zatrdil ljubljanski župan. Foto: BoBo
Protestniki se bodo lahko še naprej vozili po Ljubljani, ne da bi jih doletela kakšna globa, je zatrdil ljubljanski župan. Foto: BoBo

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni novinarski konferenci dejal, da je protest drug primer. "Ko je organiziran in ga spremlja policija, lahko pride, kdor koli hoče," je dejal. Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana bo sicer veljal za vse. "Ampak pravim, jaz ne vidim tukaj problem protestov in tudi z moje strani, če mislite, da bomo kot mestna občina dajali kazen za 500 traktorjev, se motite. Ne bomo," je zagotovil.

Zatrdil je, da od mestne občine še noben protest ni dobil kazni. Prepoved vožnje za našteta vozila v središču mesta je sicer zapisana že v veljavnem odloku, a ne predvideva kazni. "Lahko, da se je kdo pri nas spomnil, da je treba tudi to dopolniti," je Janković odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se mu ne zdi določitev globe prav zdaj rahlo nenavadna glede na proteste kmetov v zadnjih tednih.

Na Mestni občini Ljubljana so sicer v predlogu spremembe odloka o urejanju prometa zapisali, da se v zadnjem času v ožjem središču Ljubljane pojavljajo protesti, katerih udeleženci vozijo tudi traktorje. "Glede na to, da mestno redarstvo pri napovedanih protestih aktivno sodeluje s Policijsko upravo Ljubljana in s policijsko postajo Ljubljana Center, je pri izvajanju nadzora prometa in ustavljanja vozil na občinskih cestah v času protestov naletelo na težavo, da za traktorje in preostala vozila ni predpisane kazenske sankcije za primere vožnje teh vozil na območju cone 1 brez dovolilnice pristojnega organa," so zapisali v predlogu odloka.

Parkirišča za električne skiroje

Predlog predvideva tudi uvedbo parkirnih mest za električne skiroje, kršilec pa bo prejel globo 40 evrov. To bo veljalo za električne skiroje za izposojo in tiste v zasebni lasti. "Ko bo vreme primerno, bomo zarisali te prostore tudi za skiroje," je danes povedal Janković. Parkiranje skirojev v teh območjih bo brezplačno.

Na občini želijo preprečiti, da bi zasebni ali izposojeni skiroji ležali po vseh koncih mesta. Skiroje, ki bodo parkirani zunaj določenih območij, pa bo podjetje Voka Snaga "naložilo in odpeljalo". Ob prevzemu odpeljanega skiroja pa se bo dodelila tudi globa, je pojasnil Janković.

Pričakujejo, da se bo večina "držala tega reda". Ob tem je spomnil, da so v 11 letih uporabe sistema BicikeLJ le eno kolo našli v Gruberjevem prekopu, vsa preostala pa so uporabniki vedno vrnili na stojala. Ob izginotju izposojenega kolesa sicer uporabniku zaračunajo 350 evrov.
Janković je dejal, da ima tudi Bolt prakso, da če pristojni odpeljejo skiro, ki ni bil na pravem mestu, Bolt plača globo občini, denar pa izterja od uporabnika.