MOL želi zemljišče ob Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča prodati na dražbi. Foto: BoBo
MOL želi zemljišče ob Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča prodati na dražbi. Foto: BoBo

Portal Siol je v sredo poročal, da so na ljubljanski občini ministrstvu za zdravje predlagali zamenjavo zemljišča ob URI-ju Soča za stavbo na Ulici stare pravde na Poljanah, v kateri ima trenutno prostore Mestna otroška bolnišnica. Po Jankovićevih besedah je večji del objekta zdaj v najemu. Tam bi lahko uredili dodatne prostore za waldorfsko šolo ali waldorfski vrtec oziroma uredili prostore za programe medgeneracijskega sodelovanja.

Za zemljišče pri URI-ju Soča bodo po Jankovićevih besedah šli v dražbo. "Napovedana je za prihodnji četrtek. Naredili bomo tak razpis, da bo vidno, da lahko to lokacijo vedno umaknemo," je po poročanju STA-ja povedal Janković in dodal, da z dražbo želijo preveriti ceno zemljišča, ki leži med kompleksom URI-ja Soča, Štajersko cesto in Kranjčevo ulico. Za nakup se zanimata dva kupca, je dodal. Janković je sicer prepričan, da bo prevladala zdrava pamet in bo zemljišče ostalo Soči.

Vendar mora tudi poskrbeti za zapolnitev občinskega proračuna, ob čemer je izrazil začudenje, "da pri 10 milijardah država nima dveh ali treh milijonov za to lokacijo". "A pri naši povprečnini pa lahko vse podarimo," se še sprašuje Janković, ki je še poudaril, da URI Soča z občino nima nikakršnih težav in da jih z omenjenega zemljišča ne preganjajo.

Z ministrstva za zdravje so medtem sporočili, da sta se Janković in minister Aleš Šabeder dogovorila, da bo pred končno odločitvijo minister znova preveril možnost prodaje stare Mestne otroške bolnišnice. "Kot smo že pojasnili, URI Soča potrebuje zemljišče za nadaljnji razvoj, saj bomo zaradi starajoče se populacije kmalu potrebovali vedno več prostora za najhujše bolnike in njihovo rehabilitacijo. Morebitna prodaja zemljišča bo močno zavrla to nujno potrebno širitev," so poudarili na ministrstvu za zdravje in dodali, da si prizadevajo za sklenitev dogovora, ki bo sprejemljiv za vse vpletene.

Bo ljubljanska občina onemogočila širitev inštituta Soča?

Opozorila ministra
Šabeder je v četrtek pojasnil, da z ljubljansko občino ne bodo barantali, da bi na račun stare pediatrične klinike prišli do zemljišča okoli URI-ja Soča. Funkcionalna zemljišča okoli Soče so nujno potrebna za delovanje bolnišnice, saj tam zdravijo zelo težke bolnike. Čakalne vrste so dolge in to bi bila velika težava tudi za nadaljnji razvoj inštituta, je v izjavi za medije po seji vlade opozoril minister.

Zaradi tega dogajanja bo NSi zahteval sklic seje parlamentarnega odbora za zdravstvo, je povedala poslanka NSi-ja Iva Dimic, ki tudi meni, da se z zemljišči ne more "barantati, nismo na tržnici". Po njenem mnenju je "nesprejemljivo, da neki osebni interesi prevladujejo nad splošnim dobrim". Na sejo bodo poleg Šabedra povabili tudi Jankovića, predstavnike URI-ja Soča in Komisije za preprečevanje korupcije.

Poslanec Levice Miha Kordiš je zgodbo komentiral z oceno, da je Janković kapitalistični trgovec in znova favorizira vezano trgovino in dobičke zasebnikov pred javnim interesom. V konkretnem primeru je po Kordiševih navedbah javni interes dvojen – v zagotavljanju kakovostne zdravstvene oskrbe in zaradi pomanjkanja stanovanj v Ljubljani. Po njegovem mnenju mora prevladati javni interes. Če je treba za to posle ustaviti, potem je treba narediti vse, da URI Soča dobi pošteno obravnavo in da se investira politične prioritete v delavska in neprofitna stanovanja.

Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič pa meni, da bi morala vlada razmisliti o tem, da se morda kakšne institucije preselijo iz Ljubljane. Če je v prestolnici tako, da se izsiljuje s ceno zemljišč, dosedanje vlade pa so vedno znova rinile v središče Slovenije, je morda pri tej vladi potreben premislek, da takšno institucijo preseli kam drugam.

MOL: Župan ni nikoli barantal z otroki
Po napovedi sklica nujne seje odbora so z Mestne občine Ljubljana (MOL) sporočili, da župan ni nikoli barantal z otroki. Poslancem predlagajo, naj ali vlado obvežejo k nakupu potrebnih zemljišč za širitev URI-ja Soča ali vladi naložijo podržavljanje vsega mestnega premoženja, če menijo, da MOL ne sme upravljati lastnih zemljišč. "Tako se bomo podobnim zapletom v prihodnje izognili," so zapisali.

Ponovili so stališče župana, da je občina dolžna gospodarno ravnati z lastnino. "Država z 10-milijardnim proračunom očitno ni pripravljena poskrbeti za najranljivejše, ampak na plečih pacientov Soče nabira politične točke. Glede na 'bogat' nabor izvedenih državnih projektov v Ljubljani v preteklih 15 letih je očitno zdaj samo MOL prepreka do prepotrebne širitve in posodobitve prostorov URI-ja Soča," so še sporočili. Več o pogovorih z državo in drugimi deležniki v zadnjih treh mandatih bodo povedali v torek.