V Malem grabnu so poginile čisto vse ribe. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
V Malem grabnu so poginile čisto vse ribe. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona

"Gre za ekološko katastrofo. Škoda je neprecenljiva, če bi jo morali oceniti, pa bi znašala 100.000 evrov ali več," so ocenili v ribiški družini Barje. Prve informacije s kraja dogodka po njihovih navedbah kažejo, da bi bil lahko vzrok pogina izlitje neznane kemikalije, raven kisika je bila v vodi namreč zadostna. A vzrok pogina za zdaj ni znan. "Vpliv onesnaženja je zagotovo občuten tudi dolvodno od kraja dogodka, vendar ne moremo oceniti njegovega obsega," so zapisali.

Ribiči so pogin opazili v soboto zvečer. "Predstavniki laboratorija ELME so v poznih večernih urah vzorčili vodo. V nedeljo pa smo skupaj s policisti in gasilci pregledovali vodotok, 20 članov ribiške družine Barje je iz njega ročno odstranjevalo poginule ribe," so opisali.

"Prizadetega je približno dva kilometra vodotoka. Od območja Koprske ulice so v smeri dolvodno poginile vse ribe in drugi vodni organizmi, tudi zaščitene vrste, denimo nežica," so zapisali. Kot je predsednik ribje družine Barje Bojan Pergovnik v nedeljo povedal za TV Slovenijo, se tega ne da nadomestiti, teh rib se kupiti ne da. "Ta tokokrog je končan, kar pomeni, da naslednjih 10 let ne bo nobene ribe v Malem grabnu," je dejal.

10.000 kadavrov

Ribiči računajo, da so iz vodotoka odstranili približno 10.000 kadavrov. Največ ali 500 kilogramov je bilo mren, nato klenov (300 kilogramov), sulcev (100 kilogramov), podusti, potočnih postrvi, lipanov, drugih manjših vrst in mladic (rdečeoke, pohre, nežice, pisanci).

Izjemno velika škoda je po njihovih navedbah nastala tudi na drugih organizmih, zlasti bentosu ter žuželkah, in vodnem rastlinju.

Kot so dodali, lahko škodo delno nadomestijo tako, da od ribogojcev kupijo vrste odraslih rib, denimo podust in ščuko. Drugih vrst pa ne morejo nadomestiti, saj niso na voljo. "Za oceno celostne rehabilitacije vodotoka moramo počakati vsaj na naslednjo drst, ki bo spomladi 2023," so pojasnili.

Janković pogin rib v Malem grabnu označil za tragedijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je sobotni pogin tone in pol rib v Malem grabnu označil za tragedijo. Vzrok za množični pogin rib pristojne institucije še preiskujejo. Janković meni, da je treba odgovorne ostro kaznovati, če je prišlo do namernega izpusta. Gre sicer že za tretji podoben dogodek na območju osrednje Slovenije.

Ugiba se, da je za pogin rib odgovoren izliv kemikalij. Ta se je zgodil blizu logističnega centra Pošte Slovenije na Viču, a kot pravi Janković, naj Pošta ne bi bila odgovorna za izlitje.
Policija in pristojne institucije so na mestu vzele vzorec vode, z analizo vode bodo po županovih navedbha ugotovili, za kakšno snov je šlo in kdo je povzročitelj. Na rezultate analize čaka tudi Mestna občina Ljubljana. "Če je prišlo do namernega izpusta, potem je treba povzročitelja ostro kaznovati," je dejal Janković.