V vročih poletnih dneh se lahko v Ljubljani osvežite pri 44 pitnikih s pitno vodo. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
V vročih poletnih dneh se lahko v Ljubljani osvežite pri 44 pitnikih s pitno vodo. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Med drugim so pitniki nameščeni na Cankarjevem vrhu pri gostilni Rožnik, na Golovcu pri odcepu za observatorij, v Tivoliju, ob Koseškem bajerju, v Mostecu in ob priljubljeni Poti spominov in tovarištva, navajajo na spletni strani občine.

Pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in vandalizmu ter so dostopni živalim. Zato na MOL-u svetujejo, da pred uporabo preverimo, ali je pitnik nepoškodovan in čist.

Priporočajo še, da se gumba za dotok vode dotikamo le s čistimi rokami ali prek čistega papirnatega robčka in pred uporabo pustimo, da voda nekaj časa teče. Prav tako se z rokami ali usti ni priporočljivo dotikati iztočnega mesta, po uporabi pa dotikati obraza, ust, nosu in oči. Če je le mogoče, vodo natočimo v steklenico, še svetujejo.

Aktualne informacije o ljubljanskih pitnikih, njihove lokacije in rezultate preizkušanj vode najdete na spletni strani javnega podjetja Voka Snaga ali na mobilni aplikaciji Tap Water Ljubljana. Ta vam s pomočjo izrisane poti na zemljevidu, z opisom in fotografijo pomaga poiskati najbližji pitnik, so še zapisali pri MOL-u.

Škodljive vplive vročine lahko omilimo ali preprečimo

Vročina lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje. Z upoštevanjem napotkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Na inštitutu zato svetujejo, da zmanjšamo izpostavljenost vročini in se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore, fizično dejavnost omejimo na jutranje in večerne ure ter uporabljamo zaščito pred soncem. Z izbiro svetlejših oblačil in zadostnim uživanjem tekočin lahko telesu omogočimo odvajanje toplote, še navajajo.