Odslej bo parkiranje v prestolnici še enostavnejše. Z aplikacijo na prenosnem telefonu bo mogoče plačati parkirnino brez obiska parkomata. Foto: BoBo
Odslej bo parkiranje v prestolnici še enostavnejše. Z aplikacijo na prenosnem telefonu bo mogoče plačati parkirnino brez obiska parkomata. Foto: BoBo

Sistem Urbana SMS parkiranje je nadgrajen na način, da omogoča plačevanje parkirnine prek modula za parkiranje Upark, za kar je dovolj en sam klik na istoimensko ikono, ki je dodana v meni aplikacije. S tem je brezgotovinsko in brezstično plačilo parkirnine še lažje in hitrejše, saj v celoti poteka z aplikacijo in brez obiska parkomata, so sporočili iz Telekoma Slovenije.

Kot so pojasnili, uporabniki na svojem pametnem telefonu ročno ali samodejno (če imajo vklopljeno lokacijo) le izberejo ustrezno območje parkiranja, vnesejo registrsko številko svojega vozila in določijo, za koliko časa želijo plačati parkirnino. Po koncu transakcije prejmejo potrdilo o plačilu in obvestilo, do kdaj je parkirnina veljavna.

Plačilo parkirnine je mogoče na parkirnih površinah v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

V uporabi od leta 2009

Enotna mestna kartica Urbana je bila v Ljubljani uvedena leta 2009, aplikacija, ki omogoča njeno uporabo v virtualni obliki na pametnih telefonih, se ji je pridružila leta 2016. Doslej jo je bilo mogoče namestiti le na naprave z operacijskim sistemom Android, zdaj pa je na voljo tudi za naprave s sistemom Ios. Nadgrajena različica aplikacije je že na voljo v spletnih trgovinah App Store in Google Play.