Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana (MOL) je ta teden začela selitev dreves, ki zdaj rastejo ob Linhartovi cesti, v Šmartinski park. Predvidoma bodo pred nadaljevanjem temeljite prenove in širitve te prometnice presadili 17 mladih dreves.

Drevesa bodo zasadili v drevored, ki bo na sredini prekinjen zaradi plinovoda v tleh. V parku, ob zidu pokopališča Žale, so že izkopali dva jarka, vsak je dolg približno 100 metrov, širok štiri metre in globok približno 80 centimetrov. Razdalja med drevesi bo približno osem metrov.

Hkrati s pripravo izkopa v Šmartinskem parku so ta teden začeli tudi izkop dreves ob Linhartovi cesti in prva drevesa tudi uspešno preselili. Prevoz je potekal v koloni več vozil s prikolicami, prevoze pa bodo nadaljevali tudi prihodnji teden.

V prvi fazi prenove Linhartove ceste med križiščema z Dunajsko cesto in Matjaževo ulico, ki trenutno poteka, je predvidena zasaditev 117 novih dreves. Ob tem naj bi 25 obstoječih dreves presadili na nove lokacije.

Če je na omenjenem odseku danes 154 dreves, jih bo po rekonstrukciji 195. V drugi fazi obnove Linhartove ceste med križiščem z Matjaževo ulico in krožiščem Žale, ta je predvidena takoj po koncu prve faze, pa naj bi presadili še 45 obstoječih dreves in posadili 97 novih.

Po celotni obnovi naj bi se tako število dreves ob Linhartovi cesti s trenutnih 199 povečalo na 292.