Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog v coni 1, ki obsega ožje središče prestolnice, predvideva dvig cene parkiranja s trenutnih 1,20 evra na uro na 1,30 evra na uro. V coni 1 se bo na predlog občanov ob tem podaljšal tudi čas plačevanja parkirnine ob sobotah, in sicer do 19. ure.

"S to spremembo se poenoti režim plačevanja parkiranja v coni 1 od ponedeljka do sobote, nedelje pa še vedno ostajajo brezplačne," je na novinarski konferenci pojasnil v. d. direktorja javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Bojan Babič. "Sobotno podaljšanje je mišljeno zato, da tamkajšnji stanovalci lažje dobijo prostor," je dodal ljubljanski župan Zoran Janković.

Za 10 centov se bo zvišala tudi dnevna tarifa na urejenih parkiriščih na območju P2, ki bo po predlogu znašala 0,80 evra. To so parkirišča pri Gospodarskem razstavišču, na Mirju in Trgu mladinskih delovnih brigad ter obe parkirišči v Tivoliju. Nočna tarifa pa se bo dvignila z 1,80 evra na 2 evra na noč.

Na urejenih parkiriščih na območju P3 – torej parkiriščih Trg prekomorskih brigad, Kranjčeva, Štembalova, Gosarjeva I in II, Povšetova, Slovenčeva, Dolenjska, Tacen, Polje, Komanova in pet pokopališč ob Žalah – se bo cena parkiranja prav tako zvišala za 10 centov, in sicer na 0,70 evra na uro za prvi dve uri parkiranja in 0,70 evra za vsako naslednjo uro. Nočna tarifa se bo tudi na območju teh parkirišč zvišala z 1,80 evra na 2 evra na noč. Cena parkiranja na parkiriščih P+R ostaja nespremenjena, in sicer 1,3 evra na dan.

V. d. direktorja javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Bojan Babič je na novinarski konferenci župana Jankovića pojasnil, da predlagane spremembe cen urnega parkiranja v območju con 1, 2 in 3 lahko vodijo do sprememb parkirnih navad uporabnikov, da svoja vozila parkirajo na obrobju Ljubljane in razbremenijo ožje mestno središče ter zmanjšajo ogljični odtis. Pri spremembi cen so upoštevali dvig cen stroškov materiala, storitev zunanjih izvajalcev in povečanje stroškov dela.

Ljubljanski mestni svet bo o dvigu cen parkiranja v Ljubljani odločal na majski seji. Če bodo svetniki odlok potrdili, se bo cena parkiranja zvišala s 5. junijem.

Dražje tudi parkiranje v dveh parkirnih hišah v središču Ljubljane

V predlogu so sicer predvidene tudi podražitve v dveh parkirnih hišah in mesečnega parkiranja za abonente.

V parkirni hiši Kongresni trg bo nova cena parkiranja na uro znašala 1,70 evra za do tri ure parkiranja in 2,50 evra ob parkiranju nad tremi urami. Spreminja se tudi cena parkiranja na noč, in sicer z 1,80 evra na 2 evra na noč. V parkirni hiši Kozolec cena dnevne tarife ostaja 1,5 evra na uro, cena nočnega parkiranja pa se bo zvišala z 1,80 evra na 2 evra na noč.

Za abonente na urejenih parkiriščih na območju P1 se bo cena zvišala s 40 na 45 evrov na mesec, na območju P2 s 36 na 40 evrov na mesec, na območju P3 pa se bo cena zvišala s 25 na 28 evrov na mesec. Cena letnega parkiranja na območju P3 se bo zvišala s 180 na 200 evrov na leto.

Zvišala se bo tudi cena mesečnega parkiranja za abonente stanovalce v parkirnih hišah Kongresni trg in Kozolec, in sicer s 60 na 70 evrov na mesec, je naštel Babič.

Cene letnih dovolilnic ostajajo nespremenjene

Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik je dejala, da bodo cene dovolilnic ostale nespremenjene. V parkirni coni 1 bo tako še naprej letna dovolilnica znašala 100 evrov. V coni 2 za prvo vozilo znaša 100, za drugo 200 evrov, v coni 3 pa lahko imajo stanovalci tri avtomobile, dovolilnica za prvega znaša 60, za drugega 120 in za tretjega 180 evrov.

Janković je dodal, da se z odlokom ukinja parkirišče Petkovškovo nabrežje, saj bo po obnovi tam pešcona. Dodajajo pa dve novi parkirišči, ki še nista v uporabi, in sicer pod Rogom in pri bazenu Ilirija.

Za zmanjšanje prometa v središču mesta uvajajo rumene pasove za avtobuse, dva bo dobila tudi prenovljena Linhartova cesta, ki jo bodo predvidoma začeli prenavljati konec junija ali na začetku julija, je danes napovedal župan. Ob izgradnji Vilharie, Potniškega centra Ljubljana in bazena Ilirija pa bodo pridobili "veliko" parkirnih mest v garažnih hišah, načrtujejo, da bodo tudi ta razbremenila parkirna mesta v središču mesta.

Ob tem bodo prenovili več cest. Na polovici Vilharjeve ceste med Situlo in Železno cesto so že uredili komunalno infrastrukturo, zdaj sledi druga polovica. Prenovili bodo tudi Železno, Šmartinsko in Masarykovo cesto, Trg OF ter Kolodvorsko ulico. "Smisel vseh prenov je čim prej spraviti vozila na obvoznico," je povedal Janković.

Janković je danes komentiral tudi idejo o uvedbi takse za vstop v Ljubljano, ki se je v preteklih dneh znova pojavila v medijih. Povedal je, da bo uvedba takse v Ljubljani zadnji ukrep, prej bodo meščanom približali javni transport in uredili kolesarske steze. "Ta trenutek o taksi ne razmišljamo," je zatrdil.

Žitnik je napovedala tudi razpis za pripravo študije potovalnih navad Ljubljančanov, ob tem pa bodo v poletnih mesecih v četrtnih skupnostih zbirali pobude o prometni ureditvi mesta.