Glodavci so se v parku namnožili nenadno, strokovnjaki domnevajo, da zaradi kršenja prepovedi hranjenja prostoživečih živali in odlaganja odpadne hrane v odtoke. Foto: Shutterstock
Glodavci so se v parku namnožili nenadno, strokovnjaki domnevajo, da zaradi kršenja prepovedi hranjenja prostoživečih živali in odlaganja odpadne hrane v odtoke. Foto: Shutterstock

Nacionalni laboratorij je zaradi nenadnega pojava glodavcev na tem območju nedavno opravil pregled parka, kjer so deratizacijo nazadnje izvedli konec leta 2022, je na novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana povedala vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik.

Med ukrepi, ki jih je laboratorij predlagal občini, sta povečana prisotnost mestnih redarjev za nadzor spoštovanja prepovedi hranjenja prostoživečih živali in deratizacija. Ta je nujna, izvesti pa jo je treba čim prej. "Dela v ta namen smo začeli v ponedeljek s postavitvijo polne panelne ograje, ki bo onemogočila prehajanje skozi park in zaščitila prebivalce," je pojasnila Žitnik. Celoten postopek deratizacije bo izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Na občini bodo po njenih besedah v prihodnje okrepili ozaveščanje o pomenu spoštovanja prepovedi hranjenja prostoživečih živali in odlaganja odpadne hrane v odtoke. To sta namreč najpomembnejša razloga za namnožitev glodavcev.

Hkrati z deratizacijo Miklošičevega parka bodo deratizirali javno kanalizacijo na tem območju. Začeli bodo v sredo, končali pa najpozneje v petek, je povedal direktor javnega podjetja Voka Snaga David Polutnik. "Zadnja deratizacija na tem območju je bila opravljena septembra 2023, načeloma pa jo izvajamo enkrat letno," je pojasnil. Tudi on je pozval k upoštevanju prepovedi hranjenja prostoživečih živali in odlaganja odpadne hrane v odtoke. Pozivu se je na novinarski konferenci pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.