Priključek na avtocesti Ljubljana–Sneberje. Foto: MMC RTV SLO
Priključek na avtocesti Ljubljana–Sneberje. Foto: MMC RTV SLO

Pred napovedanimi petkovimi nalivi so delavci v Sneberjah v Ljubljani prejšnji četrtek začeli utrjevati nasipe ob Savi in voziti dodatno zemljo, ob tem pa so začeli graditi tudi nov nasip, kjer ga prej ni bilo. "Nasipi se že delajo naprej, zdaj se utrjujejo," je na novinarski konferenci sporočil ljubljanski župan Zoran Janković. Dodal je, da so nasipi zdaj široki štiri metre in visoki od 1,5 do dveh metrov.

Prebivalce je župan v četrtek obiskal skupaj s predstavnikom civilne zaščite Luko Novakom in vodjo izmene Gasilske brigade Ljubljana Juretom Dolinarjem, po tem pa so se takoj začeli dogovori za ureditev nasipa. Prebivalcem Sneberskega nabrežja so ob tem razdelili tudi dodatne protipoplavne vreče.

Sorodna novica Osrednjeslovenska regija: Sava poplavljala tudi v Ljubljani, v Mengšu evakuacija vrtca

Nabrežje si bodo predvidoma prihodnji teden ogledali tudi predsednik vlade Robert Golob in predstavniki strokovnih služb, ki bodo predstavili rešitve. Te je sicer po Jankovićevih besedah hidrolog Rok Fazarinc že predal Direkciji RS za vode. Janković meni, da mora direkcija nasipe končati in jih utrditi, "saj zemlja, pomešana z glino, potrebuje nekaj časa, da se usede, sicer jo bo voda odnesla".

Janković sicer zagovarja, da bi tik ob robu naselja ob razlivnem polju zgradili betonski zid, ki bi preprečil, da bi voda v Snebersko nabrežje prišla od zadaj. "To škarpo bi ozelenili in bi zagotovo držala vodo," je prepričan župan. Po njegovih besedah pa je treba posebej reševati podtalno vodo, ki je tam ne morejo ustaviti, saj bi se razlivala proti obvoznici.

Obnova večine objektov v Sneberskem nabrežju, ki so jih prizadele avgustovske poplave, se sicer končuje. Po Jankovićevi oceni je končanih 80 odstotkov objektov. Prebivalcem so do zdaj izplačali polovico od 1,8 milijona evrov sredstev, ki so jih zbrali za pomoč prizadetim.