Geometrija prirezanih vrhov po besedah arhitektke
Geometrija prirezanih vrhov po besedah arhitektke "vzpostavlja dialog z gorami v ozadju". Foto: BoBo/Borut Živulović

Povprečna cena stanovanja je približno 4400 evrov na kvadratni meter, so na predstavitvi soseske pojasnili v Corwinu. Sosesko Kvartet sestavljajo štiri stanovanjske stolpnice, visoke približno 54 metrov, so pa v neposredni bližini trgovskega središča Aleja. Graditi so jih začeli leta 2020, lani pa so zanjo pridobili pravnomočno uporabno dovoljenje.

Skupno je v soseski 236 stanovanj, od eno- do štirisobnih. Površina stanovanj se giblje od 40 kvadratnih metrov za enosobna stanovanja do 100 kvadratnih metrov za štirisobna. Najprestižnejša stanovanja v soseski imajo površino do 200 kvadratnih metrov s terasami.

"Ta kombinacija različno velikih stanovanj, od enosobnih do štirisobnih, nam je bila pomembna zato, da pritegnemo različne kupce; od tistih, ki rešujejo svoj prvi stanovanjski problem, pa do družin, ki se vselijo z otroki in tako naprej," je povedal vodja projekta soseske Kvartet Tomaž Cirkvenčič.

O ceni posameznih stanovanj je po njegovih besedah težko govoriti, saj to oblikujejo glede na posamezno stanovanje, ne na kvadratni meter: "Cena stanovanj je lahko različna glede na lego, glede na nadstropje in glede na velikost, ampak povprečna cena je nekje pri 4400 evrih na kvadratni meter."

Večino stanovanj so že prodali, prvih nekaj kupcev se je vanje že vselilo. Trenutno je tako na voljo manj kot 10 stanovanj.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V garažni hiši pod stanovanji je 270 parkirnih mest v dveh nadstropjih, vsaka stavba pa ima tudi svojo kolesarnico. Ta je v pritličju, saj želijo s čim priročnejšo lokacijo spodbujati uporabo koles.

"Velik izziv je bil, kako narediti sosesko s kakovostnimi stanovanji v tako intenzivnem urbanem območju. Tako smo to maso stanovanj razporedili v štiri stolpiče, ki smo jih skušali narediti čim bolj zračne in jih razporedili na način, da smo ustvarili otoke tišine," je pojasnila arhitektka Špela Videčnik.

Soseska Kvartet je deveti Corwinov končani projekt. Poleg Slovenije so prisotni še na Slovaškem in Češkem, vendar Ljubljana zanje postaja vedno pomembnejši trg, je dejal direktor podjetja Corwin v Sloveniji Michal Maco. To nakazuje tudi podatek, da trenutno načrtujejo izvedbo osmih projektov, od tega štiri v slovenski prestolnici. To so Linhartov kvart, Vilharia, Masarykova in Kolinska.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović