Foto: BoBo
Foto: BoBo

V coni 3 bo parkirnina ostala nespremenjena pri 40 centih. Za 10 centov se bo podražilo tudi dnevno parkiranje na mestnih parkiriščih P & R, in sicer na 1,3 evra, kar je cena ene vožnje z mestnim avtobusom.

Plačevanje parkiranja po dnevni tarifi na parkiriščih Sanatorij Emona na Kolodvorski, NUK II. na Emonski pri Križankah, na Metelkovi, na obeh parkiriščih v Tivoliju ter na strelišču na Dolenjski se bo podaljšalo. Namesto med 7. in 19. uro bodo morali vozniki parkirnino plačati med 6. in 22. uro.

Po pojasnilih Mestne občine Ljubljana bodo z dvigom poenotili cene na urejenih javnih parkiriščih in ulicah.

Janković: Denar ne bo šel v mestni proračun

"Vsekakor ne moremo podpreti zvišanja parkirnin v coni 1, saj gre za kar 50-odstotni dvig cen," je bil do predloga kritičen vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat. Prepričan je, da za dvig cen ni nobenega razloga, cilj so po njegovih besedah izključno višji prihodki v mestnem proračunu.

Župan Zoran Janković je odvrnil, da se od dviga parkirnine niti en evro ne bo stekel v mestni proračun. Med drugim gre po njegovih besedah pri dvigu tudi za del prometne politike, ki si prizadeva za manj avtomobilov v centru.

"Če bi šlo samo za zvišanje parkirnine, bi lahko rekli, da s tem odvračamo avtomobile od centra in je to skladno s prometno strategijo, ki pravi, da je treba promet na vpadnicah do leta 2027 zmanjšati za 20 odstotkov. Ampak niste konsistentni, ker pa na drugi strani predvidevate gradnjo podzemnih garaž," pa je odvrnil samostojni svetnik Dragan Matić.

Zelena luč rebalansu proračuna

Ljubljanski mestni svet je v ponedeljek sicer potrdil rebalans letošnjega proračuna in proračuna za prihodnji dve leti. Občina bo namesto z 1,2 milijona presežka letošnje leto sklenila s 5,3-milijonskim minusom. Kljub opozorilom iz vrst opozicijskih svetnikov o nerealnem načrtovanju je Janković že napovedal tudi rebalanse proračunov za leti 2022 in 2023.

Drugi rebalans letošnjega proračuna je po pojasnilih vodje občinskega oddelka za finance in računovodstvo Saše Bistan načrtovan v višini 412,3 milijona evrov in je od sprejetega nižji za 47,7 milijona evrov. Prihodki so določeni v višini 390 milijonov evrov, odhodki pa pri 395 milijonov evrov.

Za leto 2022 občina načrtuje nekaj manj kot 462,8 milijona evrov prihodkov in 463 milijonov evrov odhodkov, kar pomeni, da bi leto zaključila z dobrih 210.000 evrov primanjkljaja.

K presežku se bo občina predvidoma vrnila leta 2023, ko načrtuje za nekaj manj kot 443,7 milijona evrov prihodkov in 440,7 milijona evrov odhodkov. Presežek bi se tako ustavil pri 2,96 milijona evrov.

Na seji so svetniki zeleno luč pokazali tudi predlaganim spremembam pravilnika za dodeljevanje namenskih najemnih stanovanj mladim. Ti bodo po novem občinska stanovanja dobili v najem za nedoločen čas, in ne zgolj za deset let. Spremenjena bo tudi velikost stanovanj, ki pripadajo mladim. Površinske normative so namreč poenotili s tistimi, ki veljajo za upravičence do neprofitnih stanovanj, ki jim ni treba plačati niti varščine niti lastne udeležbe.