Foto: BoBo
Foto: BoBo

JSS Mol je z nakupom pridobil 80 stanovanj in 73 parkirnih mest, z menjalno pogodbo pa še dodatnih osem stanovanjskih enot in pet parkirnih mest. Večina je že predanih v uporabo, v četrtek so simbolično predali ključe 84. stanovanja.

Po besedah direktorja Rinka sklad zdaj razpolaga s 4666 stanovanjskimi enotami, novi projekti pa se že izvajajo oz. so v pripravi. "Do leta 2045 bi bila prestolnica lahko bogatejša za okoli 6000 stanovanjskih enot, kar bi skupaj pomenilo čez 10.000 stanovanjskih enot," je na dogodku poudaril Rink, ki verjame, da s projekti blizu mestnega središča ustvarjajo mesto, ki je prijazno svojim meščanom.

Ob pogledu v prihodnost je kot največjo težavo sicer izpostavil zlasti financiranje, kjer se nadeja pomoči ministrstva za solidarno prihodnost oz. države.

Klemen Ploštajner, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost, pristojen za področje stanovanjske politike in ekonomske demokracije, je ob tem dejal, da je ljubljanski sklad za realizacijo tega projekta prejel 4,9 milijona evrov nepovratnih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost, prejel pa je tudi posojilo Stanovanjskega sklada RS.

"Današnje odprtje novih najemnih neprofitnih stanovanj je še en dokaz, da ljubljanski stanovanjski sklad in tudi mestna občina dobro opravljata svojo nalogo zagotavljanja dostopnih najemnih stanovanj," je poudaril Ploštajner in izrazil pripravljenost na prihodnje sodelovanje.

"Država in lokalna skupnost sta na isti strani. Ni važno, kdo gradi, pomembno je, da ljudje dobijo dom za bivanje," se je strinjal ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovi oceni bi do nižjih cen stanovanj na trgu lahko prišlo v nekaj letih, če bodo izpolnjeni trije pogoji, in sicer zamejitev kratkoročnih najemov stanovanj prek platform, kot je Airbnb, večja ponudba študentskih postelj, saj tako študentje ne bi več pritiskali na zasebna stanovanja, in graditev večjega števila novih stanovanj.

Stanovanja je zgradilo podjetje Gitri, ki je del skupine krškega gradbinca Kostak. Ta je ob koncu današnje slovesnosti Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice podelil donacijo 10.000 evrov.

Ob Šmartinski cesti v Ljubljani 88 novih neprofitnih stanovanj