Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ta naj bi se sicer v celoti financirala iz evropskih sredstev, a vse kaže, da zaradi zamud obnova ne bo pravočasno končana, kar pomeni, da evropska sredstva ne bodo počrpana v celoti. Sicer pa vodstvo zatrjuje, da se med obnovo število bolnišničnih postelj ne bo zmanjšalo, prav tako na ta račun ne bodo krčili kakovosti in števila obravnav.

Da je največja bolnišnica pri nas, z več kot milijon pregledi bolnikov na leto in okoli 100 tisoč hospitaliziranimi, nujno potrebna prenove, ni nobenega dvoma. Je pa seveda strah, kako bo obnova vplivala na delo zaposlenih in izvajanje zdravljenja ter ali bo razmere dodatno zaostrilo morebitno širjenje epidemije.

Prenova bi se sicer po prvotnih načrtih morala začeti že sredi junija, a se je zapletlo zaradi prijave o morebitnih nepravilnostih. Zadevo je pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija, ki, kot so nam pojasnili, še pridobiva dokumentacijo, na podlagi katere se bodo odločili, ali bodo uvedli preiskavo ali ne. Če bi dejansko ugotovili nepravilnosti, bi to pomenilo tudi ustavitev črpanja evropskih sredstev. Ta so tudi sicer na voljo zgolj do konca prihodnjega leta, zato se z izvedbo del že precej mudi. Že zdaj se je izgubilo okoli 12 milijonov, opozarja direktor UKC-ja Jože Golobič: "Po naši časovnici po obnovi po četrtinah kaže, da bi do konca prihodnjega leta lahko zagotovo počrpali okoli 36 milijonov od prvotno načrtovanih 48 milijonov evrov."

Razliko bodo morali pokriti z lastnimi sredstvi, a upajo, da bodo morda z deli lahko nekoliko pohiteli. Prenova, ko jo izvaja GH Holding, sicer ostaja po prvotnem načrtu, torej najprej fasada, streha in okna, v prihodnjih tednih upajo še na sklenitev pogodbe za notranjo obnovo, da bodo dela potekala istočasno. In kako bodo tako obsežno obnovo občutili zaposleni in bolniki?

"Če bi rekel, da ne bodo nič občutili, bi se zlagal, vendar drugih posledic kot prostorskih, kvalitete in števila obravnav bolniki ne bi smeli čutiti." Energetska sanacija naj bi bila končana predvidoma čez slabi dve leti, notranja obnova pa do konca 2024.