Stavba v središču Maribora je simbol časopisne hiše Večer, novinarska redakcija v njej deluje že od leta 1962. Foto: BoBo
Stavba v središču Maribora je simbol časopisne hiše Večer, novinarska redakcija v njej deluje že od leta 1962. Foto: BoBo

Ob 17. uri se bodo novinarji Večera zbrali pred dolgoletno poslovno stavbo v središču Maribora in brali prozo, poezijo in svoje razmisleke ter s tem izrazili nasprotovanje selitvi sedeža medijske družbe. Nekdanja lastnika Večera Uroš Hakl in Sašo Todorović sta namreč leta 2021 prodala stavbo Večera, odtlej je medijska hiša v njej le še najemnik, čeprav so nekdanji zaposleni tudi finančno prispevali k njeni gradnji.

Sorodna novica Večer želijo seliti v prostore v lasti mariborskega župana. Za zaposlene je to nesprejemljivo.

Zaposleni na Večeru so prepričani, da je predvidena selitev v poslovne prostore Galerije Gosposke nedopustna. Prvič zato, ker so prostori, v katere nameravajo kot najemnika vseliti Večer, v lasti zdajšnjega župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča, in drugič zato, ker je zgradba, v kateri deluje uredništvo Večera, znana kot neločljiv del medijske identitete.

Podporo uredništvu izrazili tudi aktivi novinarskih redakcij na RTV Slovenija

Podporo uredništvu Večera so izrazili tudi aktivi novinarskih redakcij na RTV Slovenija. Poudarili so, da je neodvisno novinarstvo temelj vsake demokratične družbe. "Vemo, kako je, ko želijo odločevalci te temelje zamajati. Odločitev o selitvi uredništva Večera v stavbo, katere lastnik je župan, s tem pa uredništvo dati pod okrilje županovega lastništva, je sprevržena. Županu so namreč mediji dolžni gledati pod prste. Nesprejemljivo je, da je zaradi takšnih nepremičninskih operacij lastnikov uredništvo podvrženo političnim in ekonomskim pritiskom," so zapisali v aktivih Informativnega programa TV Slovenija, Radia Slovenija in MMC-ja.

Dodali so, da je najemanje prostorov pri človeku, o katerem so kot medij obvezani poročati, kar pričakujejo tudi naročniki, bralci ter ne nazadnje volivci, pritisk na novinarje in novinarke ter na njihovo avtonomijo. "Na območjih, kjer so lokalni mediji pod takšnim pritiskom, se temelji demokracije krhajo, širijo se korupcija, družbena apatičnost in otopelost." Poudarili so, da je Večer za lokalno skupnost, Štajersko, Prekmurje, Koroško ter tudi celotno Slovenijo časopis osrednjega pomena. Zahteva po selitvi pa je še en v vrsti dokazov, kako pomembno je, da imajo mediji odgovorne lastnike, in kakšno škodo lahko medijskim organizacijam povzročijo nestrateški lastniki, ki ne razumejo njihove vloge.