Saša Arsenovič. Foto: BoBo
Saša Arsenovič. Foto: BoBo

Županstvo je pripravilo končni predlog koalicijske pogodbe, a še pred podpisom se želi Saša Arsenovič sestati s prvakom Gibanja Svoboda, predsednikom vlade Robertom Golobom, s katerim naj bi govoril o osrednjih vprašanjih mariborske koalicijske pogodbe.

Gibanje Svoboda bo namreč z 11 mestnimi svetniki ključni partner Arsenovičevim 12 predstavnikom v mestnem svetu. A po besedah mestne svetnice Gibanja Svoboda Karin Jurše še ne morejo napovedati sklenitve koalicije, saj da pogajanja še trajajo. Kot poudarja, so se zadnjih 14 dni posvečali predvsem usklajevanju letošnjega občinskega proračuna:
"Iz razgovorov s podžupanom in županom smo razumeli, da občina nujno potrebuje proračun že v marcu. Kar pomeni, da je treba prihodkovne in odhodkovne postavke usklajevati na to, kar je realno, ne pa na to, kar si želimo."

Dodaja, da se bo glede na finančne zmožnosti treba odreči kateremu izmed načrtovanih projektov ali jih prestaviti za leto ali dve. A zdaj je sledil zasuk, saj županstvo želi po novem sprejeti proračun za dve leti. "Kar je za nas, vse svetnike v Gibanju Svoboda, seveda totalna novost. Nam se zdi najpomembnejša stvar v tem trenutku, da proračun spravimo pod streho. Nisem pa prepričana, da s takšnim načinom, ko smo naenkrat obrnili krmilo v dvoletni proračun, to tudi zmoremo," je izjavila Jurše.

Po naših informacijah naj bi za naslednji četrtek načrtovano izredno sejo, na kateri bi opravili prvo branje proračuna, že prestavili na 28. februar. V luči sklepanja koalicijske pogodbe pa sta zdaj vendarle že znani podžupanski kandidatki Gibanja Svoboda. Karin Jurše bi pokrivala področje gospodarstva, okolja in zdravstva, Davorka Pregl pa bi bila zadolžena za šolstvo.